Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  California masih berdepan ancaman runtuhan tanah

  LOS ANGELES, 7 FEB – Ribut yang melanda California Selatan selama beberapa hari, membawa hujan lebat teruk yang menyebabkan ratusan tanah runtuh, dijangka bergerak keluar dari wilayah itu selepas kali terakhir membasahi kawasan tersebut hari ini, tetapi pihak berkuasa memberi amaran tentang ancaman berterusan lereng bukit yang runtuh.

  Salah satu ribut paling dahsyat dalam sejarah California Selatan menyebabkan sekurang-kurangnya 475 banjir lumpur di kawasan Los Angeles selepas menurunkan hujan lebih daripada 30 sentimeter di beberapa kawasan, termasuk Hollywood Hills.

  Cuaca mula reda kelmarin dan perintah pemindahan telah dibatalkan untuk kediaman di kawasan yang mudah terdedah kepada banjir dan tanah runtuh, termasuk sebuah ngarai di Los Angeles County yang musnah akibat kebakaran pada 2022 dan meninggalkan sedikit sahaja atau tiada langsung tumbuh-tumbuhan untuk menyokong tanah.

  Selepas ramalan hujan lebat pada petang atau malam ini yang boleh membawa hujan beberapa inci lagi, California Selatan dijangka mula kering esok dan bakal mengalami hujung minggu yang cerah.

  Namun selepas kelembapan menyelubungi California dalam masa kurang seminggu, ia tidak mampu menampung air, lumpur dan batu-batu besar untuk mengalir ke lereng bukit yang rapuh, pakar mengingatkan.

  “Tanah tepu sepenuhnya dan tidak dapat menampung air lagi, walaupun hujan renyai-renyai”, kata pakar meteorologi Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan. – AP

  Banduan Jabatan Penjara California membantu rumah beg pasir di sepanjang Gotera Drive di kawasan Hacienda Heights di Los Angeles pada 6 Februari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...