Monday, February 26, 2024
30 C
Brunei

  -

  140,000 unggas dihapuskan di Republik Czech akibat selesema burung

  PRAGUE, 7 FEB – Penternak Czech telah membunuh kira-kira 140,000 burung sejak awal tahun ini dalam usaha menghentikan penularan wabak selesema burung, kata Pentadbiran Veterinar Negeri (SVS) hari ini.

  Burung-burung yang dijangkiti membawa selsema burung H5N1 yang sangat patogenik, di mana ia berpotensi menular kepada manusia.

  “Setakat tahun ini, kami telah mengesahkan 15 kawasan panas selesema burung di ladang kecil bukan komersial dan tiga di ladang komersial besar,” kata SVS di laman webnya.

  Ia juga menemui penyakit itu pada empat burung yang mati di luar ladang.

  Tiga ladang komersial, semuanya di Republik Czech tengah, terpaksa menghapuskan 50,000 itik dan 90,000 ayam. Tiga orang, termasuk seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun, meninggal dunia akibat selesema burung di Kemboja tahun lalu.

  Penyakit itu yang dikesan baru-baru ini dalam beberapa mamalia, termasuk musang, memerang, cerpelai, singa laut dan juga beruang grizzly, telah mencetuskan kebimbangan bahawa manusia mungkin lebih berisiko. Selesema burung telah menjejaskan puluhan negara Eropah sejak Ogos lalu, menurut data dari pemerhati kesihatan haiwan Perancis, ESA. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...