Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Calon presiden memilih anak lelaki Widodo tanding jawatan Naib Presiden

  JAKARTA, 23 OKT – Calon presiden terkemuka Indonesia menamakan anak sulung Presiden Joko Widodo yang akan keluar sebagai pasangannya dalam pilihan raya tahun depan di negara demokrasi terbesar di Asia Tenggara itu.

  Pengumuman lewat kelmarin oleh Prabowo Subianto, bekas jeneral pasukan khas yang kini berkhidmat sebagai menteri pertahanan, bahawa beliau telah memilih Gibran Rakabuming Raka sebagai calon naib presidennya menamatkan spekulasi hangat selama berminggu-minggu di media Indonesia.

  Gibran, 36, berkhidmat sebagai datuk bandar Surakarta, kampung halaman Widodo di wilayah Jawa Tengah. Dia tidak memenuhi syarat umur untuk berlari 40 tahun tetapi Mahkamah Perlembagaan negara – diketuai oleh abang ipar presiden – membuat pengecualian dalam keputusan minggu lalu. Ia kini membolehkan mereka yang berkhidmat atau telah dipilih sebagai pemimpin wilayah untuk bertanding pada usia yang lebih muda.

  Keputusan kontroversi itu, yang membuka jalan kepada Gibran untuk bertanding dalam pilihan raya, telah dikritik secara meluas sebagai nepotistik, dengan penganalisis memberi amaran ia boleh menjejaskan proses demokrasi.

  Subianto, yang juga pengerusi Parti Gerindra, mengumumkan pilihannya lewat kelmarin selepas bertemu dengan lapan pemimpin partinya di kediamannya di selatan Jakarta. Pilihan raya Februari akan menentukan siapa yang akan menggantikan Widodo, yang sedang menjalani penggal kedua dan terakhir.

  “Kami telah mengadakan perbincangan terakhir dan secara konsensus bahawa kami semua telah bersetuju untuk mencalonkan Prabowo Subianto dan Gibran Rakabuming Raka untuk bertanding sebagai presiden dan naib presiden pada pilihan raya 2024,” kata Subianto pada sidang akhbar.

  Gibran yang masih menganggotai Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan atau PDIP tidak hadir semasa pengumuman itu, sebaliknya bertemu sendiri dengan pemimpin Parti Gerindra pada Sabtu lalu. PDIP telah mencalonkan bekas Gabenor Jawa Tengah, Ganjar Pranowo sebagai calon presidennya.

  Pilihan raya itu membentuk perlumbaan tiga penjuru antara Subianto dan dua bekas gabenor, Anies Baswedan dan Ganjar Pranowo. – AP

  Calon presiden, Ganjar Pranowo (kiri) dan pasangannya Mohamad Mahfud, menyambut pemberita sebelum pemeriksaan kesihatan yang diperlukan untuk pencalonan mereka pada pilihan raya presiden akan datang, di Hospital Tentera Gatot Subroto di Jakarta, Indonesia, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...