Tuesday, April 16, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Verstappen peroleh kemenangan F1 ke-50

  AUSTIN, 23 OKT – Dalam musim kemenangan mudah, kemenangan kerjaya ke-50 akhirnya membuat Max Verstappen berpeluh, walaupun ia hanya sedikit.

  Verstappen terpaksa bekerja di padang selepas bermula di tempat keenam dan bukannya dari petak pertama, kemudian menahan Mercedes dari Lewis Hamilton pada pusingan terakhir di Texas untuk memenangi Grand Prix Amerika Syarikat pada hari kelmarin di Litar Amerika.

  Penamat terbaik Hamilton dalam tempoh lima bulan kemudiannya terhapus apabila dia dan penyudah tempat keenam Charles Leclerc dari Ferrari dibatalkan kelayakan lebih daripada tiga jam selepas perlumbaan untuk pelanggaran peraturan yang ditemui dengan sekatan gelincir di bawah kereta mereka.

  Kemenangan ke-15 Verstappen yang mengikat rekod musim ini juga menjadikan pemandu Belanda itu sekadar pemandu Formula Satu kelima dalam sejarah yang mencapai 50 dalam kerjayanya. Hamilton mempunyai terbanyak dengan 103.

  Verstappen mempunyai baki empat perlumbaan musim ini untuk mengatasi Alain Post (51) dan Sebastian Vettel (53) untuk tempat ketiga. Michael Schumacher mempunyai 91.

  “Ia satu angka yang hebat,” kata Verstappen mengenai 50. “Mari cuba menang lebih banyak lagi.”

  Juara F1 tiga kali itu terpaksa bekerja lebih keras daripada biasa dalam musim penguasaan hampir lengkap. Tetapi kuasa Red Bullnya dan strategi hentian pit yang betul oleh pasukannya menavigasi Verstappen ke garisan penamat 2.2 saat di hadapan Hamilton.

  Mercedes Hamilton telah menghabiskan banyak masa semasa mengejar Verstappen pada pusingan terakhir.

  “Saya rasa sepanjang perlumbaan saya bergelut dengan brek. Itu menjadikan perlumbaan agak sukar. Ia sangat hampir pada penghujungnya,” kata Verstappen.

  Selepas membelah empat perlumbaan pertama dengan rakan sepasukan Sergio Perez, Verstappen telah memenangi 13 daripada 14 perlumbaan terakhir dalam larian yang akan menjadikan Red Bull berada di puncak kedudukan pasukan dengan sendirinya. Red Bull telah pun memenangi kejuaraan pembina. – AP

  Pemandu Red Bull, Max Verstappen memandu semasa perlumbaan kereta Formula Satu Grand Prix Amerika Syarikat di Litar Amerika, kelmarin, di Austin, Texas. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  2 terbunuh bangunan runtuh di India

  NEW DELHI, 15 APRIL - Sekurang-kurangnya dua maut dan beberapa yang lain cedera apabila sebuah bangunan dua tingkat runtuh di negeri Uttar Pradesh, utara...