Wednesday, May 22, 2024
30.1 C
Brunei

  -

  Cara kreatif kendali mustard liar

  SAN DIEGO – Sambil mencabut bunga kuning yang menyelimuti lereng bukit di Los Angeles, Max Kingery telah dipersoalkan tentang keghairahannya untuk merosakkan bunga-bunga tersebut.

  Tetapi pereka pakaian yang menggunakan tumbuhan itu untuk mewarnakan koleksi musim bunga dan musim panasnya berkata dia langsung tidak tersinggung dituduh menjarah bahagian ‘superbloom’ California ini.

  Sebaliknya, dia melihatnya sebagai peluang untuk meningkatkan kesedaran mengenai bunga pemusnah yang berkembang pesat di negeri itu berikutan musim sejuk yang luar biasa basah: mustard hitam liar.

  Mustard adalah antara tumbuhan berbunga liar yang paling menonjol yang muncul di seluruh California pada musim bunga lalu. Apabila suhu semakin panas, ia mula mati, menjadikannya kayu api bagi kebakaran hutan di negeri yang telah dimusnahkan oleh kebakaran.

  Mustard juga menyekat tumbuhan asli, mengubah landskap. Daun dan akarnya menghalang pertumbuhan spesies lain, mencipta belukar yang merebak dengan cepat.

  Kingery menyusun ves yang dicelup secara semula jadi menggunakan mustard liar di kedainya di kejiranan Venice di Los Angeles baru-baru ini. – Gambar AP
  Kingery bergambar di kedainya di kejiranan Venice di Los Angeles baru-baru ini. – Gambar AP
  Berkowitz menuai bunga mustard liar untuk dijadikan pewarna pakaian di Altadena, California pada 8 Jun. – Gambar AP
  Ves yang dicelup secara semula jadi menggunakan mustard liar dipamerkan dengan tangkai dan bunga mustard liar kering di kedai pakaian Max Kingery pada 15 Jun. – Gambar AP
  Mustard liar boleh tumbuh lebih daripada 2.4 meter tinggi. – Gambar AP
  Bunga mustard liar mekar di sepanjang laluan di Taman Griffith di Los Angeles baru-baru ini. – Gambar AP

  Terdapat pelbagai jenis mustard liar di California, tetapi mustard hitam atau Brassica nigra dianggap antara yang paling merata.

  Kingery merupakan sebahagian daripada kumpulan artis, pereka dan cef yang semakin berkembang, yang menangani pencerobohan dengan menuai tumbuhan itu untuk digunakan dalam segala-galanya dari pewarna kepada pesto.

  Mereka memetik bunga itu dan mengunyah daunnya. Terdapat bengkel dan panduan mengenai cara mengubahnya menjadi kertas, baja dan perasa mustard versi pedas.

  Koleksi Kingery, yang dinamakan ‘Pervasive Bloom’, menampilkan baju berkolar bulat, seluar, baju tanpa lengan dan barangan lain yang dicelup secara semula jadi menggunakan mustard. Di laman web syarikatnya, Olderbrother, seorang model memeluk rumpai yang dicabut sambil menyarung jaket berwarna mustard.

  Kedai Olderbrother di Los Angeles dihiasi dengan panel besar tangkai, daun dan bunga tumbuhan itu yang ditenun pada mesin tenun oleh pereka, Cecilia Bordarampe.

  Bahan itu berasal dari penuaian pertama apabila Kingery berkata pasukannya pada mulanya menuai kira-kira 204 kilogram untuk membuat pewarna.

  Mereka telah meneruskan usaha itu, menuai lebih daripada 45 kilogram seminggu sejak itu, kebanyakannya dari tanah awam di Los Angeles.

  Walaupun begitu, jumlah tersebut begitu sedikit berbanding masalah sebenar, kata Kingery.

  Tumbuhan dari Eurasia itu pertama kali dibawa ke California pada abad ke-18. Ia telah ditemui dalam batu bata adobe.

  Tetapi kehadirannya meningkat dengan pesat pada tahun ini selepas jumlah hujan yang banyak dari Disember hingga April. Kebakaran hutan selama bertahun-tahun juga menyediakan lebih banyak ruang untuk tumbuhan itu tumbuh subur di tanah yang terjejas.

  Pada musim bunga baru-baru ini, jalur kuning berombak menghiasi lebuh raya. Lereng bukit yang menonjol dari landskap bandar bercahaya. Keretakan di kaki lima telah berkembang.

  “Secara fizikal, ia sangat memenatkan,” kata Kingery.

  “Dan ya, jika dilihat dengan teliti, mungkin terdapat cukup mustard liar di sini yang boleh digunakan untuk membuat salad dan baju berkolar berwarna untuk semua orang di Amerika Syarikat.”

  Tetapi apabila Kingery melihat tumbuh-tumbuhan asli tumbuh di plot yang telah dibersihkan, semuanya menjadi berbaloi, katanya. Dan, tambahnya, untuk mendapatkan warna yang diingininya, dia memerlukan banyak mustard, yang dalam konteks ini adalah perkara yang baik.

  “Kami tidak mahu mencabut banyak tumbuhan dari tanah tanpa sebab,” kata Kingery. “Idea bagi menggunakan sesuatu yang tumbuh dari kaki lima adalah konsep yang cukup hebat.”

  Kembali kepada ekologi asal

  Artis dari Berbo Studio, Erin Berkowitz membuat pewarna daripada spesies invasif, termasuk pewarna untuk koleksi pakaian Kingery.

  Dia telah menawarkan kelas bersama-sama seorang tukang masak yang membuat pesto daripada daun mustard dan melecek bunga-bunga itu menjadi sos.

  “Ini adalah bekalan seni yang banyak terdapat di sekeliling kita,” kata Berkowitz.

  Dia berkata kerjanya dengan Kingery menunjukkan kemungkinan apa yang boleh terjadi jika lebih ramai orang menyedari penggunaannya.

  “Secara visual kami melihat seluruh bukit taman digondolkan daripada mustard, yang merupakan perkara yang sangat diharapkan,” katanya.

  Di bawah tangkai mustard yang menjulang tinggi, yang boleh tumbuh lebih daripada 2.4 meter tinggi, bunga lupin biru, pokok popi dan tumbuhan asli lain berebut untuk mendapatkan cahaya matahari.

  “Satu ruang awam, satu kawasan kejiranan, kembali kepada ekologi asli yang sihat dan berfungsi,” kata Berkowitz selepas penuaian di kawasan kejiranan El Sereno di timur Los Angeles.

  Padang pelbagai warna

  Jutta Burger dari Majlis Tumbuhan Invasif California memuji kepintaran usaha tersebut dan mencadangkan orang ramai menghubungi agensi pengurusan tanah untuk mengumpulkan biji benih yang tertinggal apabila kawasan dibersihkan.

  “Awda tidak akan pernah mampu menghapuskan sepenuh tumbuhan itu,” katanya. Namun, Burger berkata usaha serupa untuk menggunakan sesuatu secara kreatif telah memberi impak.

  Sebagai contoh, katanya, apabila tukang masak mula membuat resipi yang melibatkan ikan lepu dan menghidangkannya di restoran, populasi ikan berkenaan berkurangan di kawasan tersebut, dan ia diketahui secara meluas bahawa spesies itu merupakan ancaman kepada hidupan marin asli.

  “Satu perkara yang kami ingin pastikan orang ramai tahu ialah padang kuning di luar sana itu, pada satu ketika, bukan hanya warna kuning – ia adalah padang kuning, ungu, merah jambu dan biru,” kata Burger. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Rakyat Pakistan digesa berada dalam rumah berikutan gelombang haba

  ISLAMABAD, 22 MEI - Pihak berkuasa di Pakistan kelmarin menggesa orang ramai untuk tinggal di dalam rumah kerana negara itu dilanda gelombang haba melampau...