Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Cari ketenangan di taman atas bumbung

  CHICAGO – Tiga tingkat di atas jalan yang sibuk di North Halsted Street, Chicago, di Amerika Syarikat, di atas bumbung dengan pemandangan bangunan pencakar langit di pusat bandar, cengkerik berkicauan dan bunga padang rumput menari-nari ditiup angin.

  Rumput separas pinggang menyerlahkan suasana di taman asli seluas 232 meter persegi yang dihiasi dengan bunga-bunga cerah: Susan keemasan, vervain beruban ungu, bunga daisi emas kuning, turtlehead putih bersalji, bergamot berbintik berwarna limau.

  Secara keseluruhannya, 85 spesies asli bukan sahaja tumbuh di Illinois tetapi di Cook County di tanah cetek dan berkerikil yang amat kering sehingga ia menjadi serbuk di tangan awda.

  Rama-rama – termasuk spesies monarch dan swallowtail – makan di sini, begitu juga lebah, tebuan dan burung pipit kuning.

  Kebun asli di atas pusat komuniti Center on Halsted di Lakeview merupakan segala-galanya kepada arkitek, Robert Sullivan, seorang saintis alam sekitar yang telah bersara, tempat yang memberikan cabaran menarik, tempat penyembuhan serta cara untuk menyampaikan mesejnya.

  Sullivan menjaga taman tumbuhan asli di Center on Halsted, Chicago. – ANN/The Star
  Susan mengendalikan kebun tanaman herba dan sayur-sayuran. – ANN/The Star
  Tanaman lada kelihatan di kebun herba dan sayur-sayuran. – ANN/The Star

  Pada masa kajian menunjukkan penurunan besar dalam pendebunga serangga – termasuk rama-rama monarch – Sullivan ingin menunjukkan kepada penduduk Chicago bahawa mereka boleh membantu mengembalikan rantaian makanan yang tidak diiktiraf ini.

  “Perjuangan saya adalah untuk mewujudkan habitat pendebunga yang baik untuk pendebunga asli di bandar ini,” kata Sullivan, yang juga memberikan benih dan menjadi moderator di halaman Facebook dengan 6,100 ahli, Northern Illinois Native Plant Gardeners.

  Minat terhadap taman pendebunga menunjukkan tanda-tanda perkembangan, dengan pertubuhan tumbuhan asli berpangkalan di Wisconsin, Wild Ones melaporkan peningkatan dalam keahlian, daripada 4,300 orang pada Januari 2021 kepada 8,100 pada Januari 2023.

  Sullivan menerima visi pengarang terlaris, Doug Tallamy tentang rangkaian kebun asli yang agak kecil – di halaman dan balkoni malah di atas bumbung – yang mewujudkan habitat kritikal untuk pendebunga dan haiwan lain.

  Sullivan, 64, dari Western Springs, bekerja di taman atas bumbung bersama isterinya, Susan, seorang pesara guru sekolah rendah yang menanam ratusan paun sayur-sayuran organik untuk warga emas dan program latihan masakan.

  Sullivan telah melihat 110 spesies serangga dalam taman, termasuk kelip-kelip, belalang dan tujuh jenis pepatung yang berbeza.

  “Ia mengagumkan,” kata Joey McDonald, Pengurus Center on Halsted. “Ia bagaikan oasis di bandar.”

  Natalia Jones, seorang guru meditasi yang tinggal di seberang jalan dari Center on Halsted, berkata dia pernah melihat Sullivan bekerja di taman mereka semasa wabak COVID.

  Dia terserempak dengan keluarga Sullivan di jalan, mula menjadi sukarelawan di taman atas bumbung, malah menanam bunga kon dan bunga mawar di balkoni tingkat enamnya, tempat dia pernah melihat rama-rama monarch dan burung kutilang emas.

  “Bob seorang yang luar biasa,” kata Jones. “Keghairahannya terhadap topik itu benar-benar memberikan inspirasi kepada saya. Secara harfiah, ia mengubah cara saya mendekati kejiranan. Saya meluangkan lebih banyak masa untuk melihat perkara di sekeliling saya dan teruja dengannya.”

  Semasa berjalan-jalan baru-baru ini melalui taman atas bumbungnya, rumah kepada beribu-ribu tumbuhan asli, Sullivan menunjukkan cara untuk menghancurkan kapsul kecil berbentuk titisan air mata pada hujung tumbuhan foxglove dan mendapatkan benihnya.

  Benih tidak begitu mahal, katanya, tetapi dia suka memberikannya sebagai cara untuk menggalakkan penjagaan taman asli.

  Sullivan dan isterinya, yang berkebun di sebahagian bumbung seluas 500 kaki, tertarik ke tapak ini selepas anak perempuan mereka, Sloane membunuh diri. Sloane, seorang pengaturcara komputer, meninggal dunia pada 2017 pada usia 22 tahun.

  Keluarga, rakan dan majikan Sloane menderma kepada Center on Halsted untuk memperingatinya, dan Sullivan pergi untuk melihat di mana tandatangannya akan terukir.

  Ketika itulah Sullivan melihat ke bumbung pusat dan melihat beberapa tumbuhan.

  “Itulah yang saya mahu lakukan di sini,” Sullivan memberitahu isterinya.

  Dia menawarkan diri untuk menjadi ‘pasukan hijau’ pusat itu dan mendapat kebenaran untuk memangkas pokok atas bumbung.

  “Perkara seterusnya kami tahu bahawa kami bertanggungjawab ke atas semua ruang hijau di sini dan ia baru sahaja mengubah hidup saya dengan cara yang begitu indah,” kata Sullivan.

  “Ia adalah perkara yang menjadi penawar dan pengubat duka untuk kami, dan kami berasa dekat dengan Sloane di sini,” kata Susan.

  Hari ini, bahagian tumbuhan asli berumput seluas 2,000 kaki persegi dan kawasan tumbuhan asli seluas 500 kaki persegi tambahan yang digelar oleh Sullivan sebagai ‘kedai roti’ disebabkan cahaya matahari terik, menempatkan kumpulan tumbuhan yang luar biasa: tumbuhan yang bertahan pencemaran bandar, angin kencang dan salji setinggi pinggang, sementara semuanya berakar dalam tanah hanya sedalam 16 inci atau kurang.

  Sesetengah kawasan bumbung mempunyai tanah sedalam enam inci sahaja.

  Daripada 120 spesies tumbuhan asli yang cuba ditanam Sullivan di sini, 85 masih hidup.

  “Ini adalah yang paling sukar daripada yang sukar,” katanya.

  Bunga kon ungu adalah satu kaki lebih pendek berbanding jika ditanam dalam keadaan yang lebih lembut. Dari jauh, padang besar di taman itu membangkitkan padang rumput asli yang kaya dengan nektar dan debunga.

  Dari dekat, awda boleh melihat sukulen di lapisan bawah – kecil dan bergumpal dalam warna hijau pudina, zaitun, merah tua dan merah jambu.

  Taman ini tidak dibuka kepada pelawat kerana bumbung tidak boleh dipagar sepenuhnya disebabkan kekangan pemuliharaan bersejarah, tetapi pelajar kulinari yang menggunakan hasil organik Susan selalu datang melawat, dan keluarga Sullivan mengadakan lawatan hujung minggu, yang diumumkan di halaman Facebook taman, Pusat di Halsted Garden Space.

  Bahagian atas bumbung menawarkan warna dan tekstur yang berbeza, bergantung pada bulan. Pada akhir Mei, lanceleaf coreopsis dan foxglove beardtongue berkembang mekar serentak.

  Lewat bulan ini, Sullivan menjangkakan bunga aster ungu, biru, merah jambu dan putih serta daisi kuning.

  Dibingkai oleh langit biru tanpa awan, Sullivan mendepangkan tangannya dan ketawa terbahak-bahak.

  “Jika awda menyukai bunga, taman ini bagaikan syurga,” katanya. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...