Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  CEO Yayasan Bill & Melinda Gates seru jutawan beri lebih banyak wang

  AMERIKA SYARIKAT, 26 JAN – Ketua Pegawai Eksekutif Yayasan Bill & Melinda Gates mempunyai mesej: Hai jutawan, berikan lebih banyak wang awda untuk menangani ketidaksamaan dan lakukannya segera.

  Mark Suzman membuat panggilan itu dalam surat tahunannya yang dikeluarkan kelmarin yang dimulai dengan kisah Chuck Feeney, seorang jutawan yang kedermawanannya memberikan inspirasi kepada Warren Buffett, Bill Gates dan Melinda French-Gates. Feeney, yang meninggal dunia pada bulan Oktober, memperoleh kekayaan melalui kedai bebas cukai dan memberikan AS$8 bilion semasa hidupnya, kebanyakannya tanpa nama.

  “Dia menunjukkan kepada kita semua bagaimana tindakan seorang yang pemurah boleh memulakan perjalanan kemajuan untuk generasi yang akan datang,” tulis Suzman tentang Feeney.

  Mesej itu adalah yang biasa daripada Yayasan Gates, salah satu pemberi dana kesihatan global terbesar di dunia. Yayasan itu baru-baru ini mengumumkan ia akan membelanjakan AS$8.6 bilion pada 2024, bajet terbesarnya setakat ini, dibantu oleh derma AS$20 bilion oleh Gates pada 2022.

  Bajet yang mencatat rekod itu bertepatan dengan kemunduran kemajuan organisasi bukan untung yang dibuat ke arah menamatkan kemiskinan, memerangi penyakit yang boleh dirawat dan membasmi kelaparan. Pakar berkata kemunduran itu disebabkan oleh wabak, perang di Ukraine dan paras hutang yang tinggi di banyak negara berpendapatan rendah dan sederhana.

  Rayuan yayasan itu berdasarkan Ikrar Pemberian, yang telah dilancarkan oleh Gateses dan Buffett pada 2010 sebagai komitmen untuk bilionair untuk menderma sebahagian besar kekayaan mereka. Penderma boleh memberi semasa mereka hidup atau pada masa kematian mereka dan untuk sebarang sebab. – AP

  Bill Gates mengambil bahagian dalam panel pada Mesyuarat Tahunan Forum Ekonomi Dunia di Davos, Switzerland pada17 Januari. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...