Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  ‘Cepat atau lambat’ Mesir pasti menang – Salah

  ABIDJAN, 21 JAN – Mohamed Salah berkata hari ini dia yakin dia akan memenangi Piala Negara-Negara Afrika bersama Mesir ‘cepat atau lambat’ tetapi mengakui negaranya perlu menambah baik jika mereka mahu berbuat demikian pada edisi tahun ini, di mana dia kini tidak mengalami kecederaan.

  Penyerang Liverpool itu bercakap kepada pemberita menjelang perlawanan terakhir kumpulan Pharaohs menentang Cape Verde esok, yang perlu dimenangi Mesir untuk memastikan layak ke pusingan 16 terakhir.

  Bagaimanapun mereka akan beraksi tanpa Salah untuk perlawanan di Abidjan, kerana dia pulih daripada kecederaan hamstring yang memaksanya keluar pada separuh masa pertama ketika pasukan itu seri 2-2 dengan Ghana pada Khamis lalu.

  “Saya sangat ingin memenanginya,” kata Salah ketika ditanya apakah erti memenangi AFCON untuk menambah pingat yang diraihnya di peringkat kelab bersama Liverpool.

  “Saya telah memenangi segala yang mungkin tetapi yang ini belum lagi.

  “Ia akan berlaku entah bagaimana, itulah yang saya percaya, dan apa sahaja yang saya percaya saya capai, jadi lambat laun ia akan berlaku”.

  Salah ketika beraksi semasa perlawanan CAN 2024 kumpulan B antara Mesir dan Ghana di Stadium Felix Houphouet-Boigny di Abidjan pada 18 Januari. – AFP

  Salah membuat penampilan sulungnya di Mesir pada 2011, setahun selepas mereka memenangi yang terakhir dalam rekod tujuh gelaran Piala Negara-Negara.

  Dia bermain dalam pasukan yang tewas pada perlawanan akhir di Gabon pada 2017, dan pada edisi terakhir di Cameroon dua tahun lalu, dan kini berazam untuk melangkah lebih jauh kali ini.

  “Semua orang tahu apa maknanya kepada mana-mana pemain untuk memenangi Piala Afrika,” kata pemain berusia 31 tahun itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...