Tuesday, March 5, 2024
32.5 C
Brunei

  -

  ChatGPT langgar undang-undang privasi Eropah

  LONDON, 31 JAN – Pengawal selia Itali berkata mereka memberitahu OpenAI bahawa chatbot kecerdasan buatan ChatGPTnya telah melanggar peraturan privasi data yang ketat di Kesatuan Eropah.

  Pihak berkuasa perlindungan data negara, yang dikenali sebagai Garante, berkata baru-baru ini bahawa mereka memberitahu OpenAI yang berpangkalan di San Francisco tentang pelanggaran peraturan EU, yang dikenali sebagai Peraturan Perlindungan Data Umum.

  Badan pemantau itu mula menyiasat ChatGPT tahun lepas, ketika ia sementara dilarang di Itali dalam chatbot yang boleh menghasilkan teks, imej dan bunyi sebagai tindak balas kepada pertanyaan pengguna.

  Berdasarkan hasil “aktiviti pencarian fakta,” badan pemerhati itu berkata ia “menyimpulkan bahawa bukti yang ada menunjukkan kewujudan pelanggaran peruntukan” dalam peraturan privasi EU.

  OpenAI, yang mempunyai masa 30 hari untuk menjawab dakwaan itu, berkata ia akan bekerjasama secara konstruktif dengan pengawal selia Itali.

  “Kami percaya amalan kami selaras dengan GDPR dan undang-undang privasi lain, dan kami mengambil langkah tambahan untuk melindungi data dan privasi orang ramai,” kata satu kenyataan syarikat. “Kami mahu AI kami belajar tentang dunia, bukan tentang individu persendirian. Kami secara aktif berusaha untuk mengurangkan data peribadi dalam melatih sistem kami seperti ChatGPT, yang juga menolak permintaan untuk maklumat peribadi atau sensitif tentang orang.

  Syarikat itu berkata tahun lepas bahawa ia memenuhi beberapa syarat yang dituntut oleh Garante agar larangan ChatGPT ditarik balik.

  Badan pemantau telah mengenakan larangan itu selepas mendapati bahawa beberapa mesej dan maklumat pembayaran pengguna telah terdedah dan kerana ChatGPT tidak mempunyai sistem untuk mengesahkan umur pengguna, membolehkan kanak-kanak mendapat jawapan daripada alat AI yang tidak sesuai untuk umur mereka. – AP

  Logo OpenAI dilihat pada telefon mudah alih di hadapan skrin komputer yang memaparkan output daripada ChatGPT, di Boston pada 21 Mac 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...