Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  China ganti menteri pertahanannya

  TAIPEI, 25 OKT – China telah menggantikan Menteri Pertahanan, Jeneral Li Shangfu, yang tidak diketahui umum selama hampir dua bulan, lapor media kerajaan kelmarin. Tiada maklumat lanjut diberikan.

  Li adalah pegawai kanan China kedua yang menghilangkan diri tahun ini, berikutan bekas Menteri Luar Qin Gang, yang disingkirkan daripada jawatan pada bulan Julai tanpa penjelasan diberikan.

  Li, yang menjadi menteri pertahanan semasa rombakan Kabinet pada Mac, tidak kelihatan sejak memberi ucapan pada 29 Ogos. Tidak ada petunjuk bahawa kehilangan Qin dan Li menandakan perubahan dalam dasar luar atau pertahanan China, walaupun mereka telah menimbulkan persoalan tentang daya tahan presiden dan pemimpin Parti Komunis pimpinan Xi Jinping yang berkuasa.

  Xi mempunyai reputasi untuk menghargai kesetiaan di atas segala-galanya dan tidak henti-henti menyerang rasuah di tempat awam dan swasta, kadangkala dalam apa yang dilihat sebagai kaedah untuk menghapuskan saingan politik dan menyokong kedudukan politiknya di tengah-tengah ekonomi yang merosot dan ketegangan yang meningkat dengan Amerika Syarikat (AS) berhubung perdagangan, teknologi dan Taiwan.

  Li berada di bawah sekatan AS yang berkaitan dengan pembelian senjata penyeliaannya dari Rusia yang menghalangnya daripada memasuki negara itu. China sejak itu telah memutuskan hubungan dengan tentera AS, terutamanya sebagai protes terhadap penjualan senjata AS ke Taiwan, tetapi juga dengan tegas membayangkan bahawa Washington mesti menarik balik langkah terhadap Li, yang Beijing enggan mengiktiraf secara terbuka.

  Pengumuman daripada penyiar negeri CCTV berkata bahawa kedua-dua Li dan Qin telah disingkirkan daripada Majlis Negara, Kabinet China dan pusat kuasa kerajaan. Itu hampir menjamin berakhirnya kerjaya politik mereka, walaupun masih tidak jelas sama ada mereka akan menghadapi pendakwaan atau sekatan undang-undang lain.

  CCTV juga mengumumkan pelantikan baharu Lan Fo’an sebagai menteri kewangan, dan Yin He’jun sebagai menteri sains dan teknologi.

  Sistem politik dan undang-undang China kekal sangat legap, menyemarakkan perbincangan rancak tentang kemungkinan rasuah, kelemahan peribadi atau perselisihan dengan tokoh berkuasa lain yang membawa kepada kejatuhan pegawai atasan.

  Seiring dengan menangani apa yang kelihatan seperti isu politik dalaman, parti pemerintah sedang bergelut untuk memulihkan ekonomi yang telah terjejas teruk oleh langkah-langkah kejam ‘sifar-Covid’, populasi yang semakin tua, pengangguran yang tinggi dalam kalangan graduan kolej dan pergerakan ramai orang yang terkaya dan berpendidikan terbaik kepada masyarakat yang lebih liberal di luar negara.

  Setelah mempunyai ideologinya, yang dikenali sebagai ‘Pemikiran Xi Jinping’, termaktub dalam perlembagaan parti dan dengan pemansuhan had penggal presiden, Xi telah menstrukturkan sistem supaya dia boleh kekal berkuasa sepanjang hayatnya. Lelaki berusia 70 tahun itu juga mengetuai jawatankuasa parti dan negeri yang menyelia Tentera Pembebasan Rakyat, tentera terbesar di dunia dengan lebih dua juta anggota bertugas aktif. – AP

  Menteri Pertahanan China yang baru dipilih, Jen. Li Shangfu mengangkat sumpah semasa sesi Kongres Rakyat Kebangsaan (NPC) China di Dewan Besar Rakyat di Beijing pada 12 Mac 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...