Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV – China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya.

  “Pihak-pihak yang terlibat dalam konflik harus segera menyedari gencatan senjata kemanusiaan yang tahan lama dan berterusan,” kata dokumen itu.

  Ia menyeru ‘gencatan senjata menyeluruh dan menamatkan pertempuran’.

  Dan ia menggesa Majlis Keselamatan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) untuk menghantar ‘mesej yang jelas’ menentang ‘pemindahan secara paksa penduduk awam Palestin’ serta ‘menyeru pembebasan semua orang awam dan tebusan yang ditahan’.

  Badan itu juga mesti ‘menuntut supaya pihak-pihak yang terlibat dalam konflik menjalankan sekatan untuk menghalang konflik daripada meluas dan menegakkan keamanan dan kestabilan di Timur Tengah’, tambahnya.

  China berkata minggu lalu ia mengalu-alukan gencatan senjata antara Israel dan Hamas, yang bermula pada Jumaat dan menyebabkan berpuluh-puluh tebusan dibebaskan dan pembebasan lebih 100 tahanan Palestin.

  Kemusnahan bangunan yang disebabkan oleh serangan Israel di Wadi Gaza pada 28 November. – AFP

  Gencatan senjata itu, yang dijadualkan berakhir hari ini, telah menghentikan sementara pertempuran yang bermula pada 7 Oktober apabila pejuang Hamas menyerbu sempadan ke Israel, membunuh 1,200 orang, kebanyakannya orang awam dan menculik kira-kira 240 sebagai tahanan, menurut pihak berkuasa Israel.

  Perang udara dan darat Israel di Gaza telah membunuh hampir 15,000 orang, juga kebanyakan orang awam, menurut pegawai Hamas dan mengurangkan sebahagian besar utara wilayah itu menjadi runtuhan.

  China bersimpati kepada perjuangan Palestin dan menyokong penyelesaian dua negara untuk konflik Israel-Palestin.

  Presiden China Xi Jinping telah menggesa diadakan ‘persidangan keamanan antarabangsa’ untuk menyelesaikan pertempuran itu. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...