Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Polis maritim Somalia pergiat rondaan susulan kebangkitan semula lanun di Teluk Aden

  BOSASO, 30 NOV – Pasukan polis maritim Somalia hari ini mempergiatkan rondaan di Laut Merah berikutan kegagalan lanun merampas sebuah kapal di Teluk Aden awal minggu ini.

  Komander pasukan maritim di wilayah semiautonomi Puntland, Abdullahi Mohamed Ahmed, memberitahu The Associated Press bahawa rondaan di perairan telah meningkat dua kali ganda dan sedang melakukan pusingan 24 jam untuk menghalang lanun.

  “Di sini sekarang kita mempunyai banyak cabaran. Kami pada mulanya telah berurusan dengan lanun dan menghentikan aktiviti mereka, tetapi baru-baru ini di atas al-Shabab dan IS kami terpaksa melihat mereka lagi,”

  Pada Ahad lalu, tentera Amerika Syarikat (AS) berkata ia telah menangkap lima lelaki yang telah cuba merampas sebuah kapal tangki yang berkaitan dengan Israel di luar pantai Yaman

  Pasukan polis maritim Somalia hari ini mempergiatkan rondaan di Laut Merah. – AP

  Tentera AS dan British berkata penyerang bersenjata merampas Central Park yang berbendera Liberia, yang diuruskan oleh Zodiac Maritime, di Teluk Aden. Lanun-lanun itu telah cuba melarikan diri menggunakan bot laju tetapi menyerah diri selepas dikejar oleh kapal pemusnah Amerika USS Mason, kata satu kenyataan daripada komando pusat Tentera AS.

  Pemberontak Houthi Yaman telah melakukan serangan baru-baru ini ke atas kapal komersial di Teluk Eden, dilihat sebagai sebahagian daripada peningkatan keganasan di rantau itu akibat perang Israel-Hamas. Tetapi Pentagon berkata percubaan terbaharu ini dilakukan oleh warga Somalia.

  Itu adalah yang pertama dalam beberapa tahun dan telah menyebabkan kerajaan Somalia merayu sokongan Antarabangsa untuk menghalang kebangkitan semula lanun di Tanduk Afrika.

  “Negeri Puntland bersendirian dalam usaha keselamatan ini. Tiada bantuan daripada Misi Kesatuan Afrika di Somalia, Kesatuan Eropah atau sebarang bantuan antarabangsa. Tetapi kami melakukan yang terbaik,” kata Mohamed. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...