Sunday, April 14, 2024
30.5 C
Brunei

  -

  China, Mesir sedia tingkat kerjasama

  BEIJING, 19 OKT – Presiden China, Xi Jinping memberitahu perdana menteri Mesir hari ini bahawa negara mereka harus bekerjasama untuk membawa lebih banyak kestabilan ke Timur Tengah, ketika perang Israel-Hamas membayangi wilayah itu.

  Konflik telah memuncak sejak kumpulan pejuang Palestin, Hamas melancarkan serangan mengejut ke atas Israel pada 7 Oktober, membunuh 1,400 orang, kebanyakannya orang awam dan menawan kira-kira 200 tebusan.

  Sebagai tindak balas, Israel telah mengepung Gaza, melancarkan gelombang serangan udara di kawasan Palestin, menguatkuasakan sekatan dan mengepung tentera di sempadannya menjelang serangan darat yang dijangkakan.

  Pegawai tertinggi kemanusiaan Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Martin Griffiths kelmarin berkata keadaan di Gaza sangat teruk, dengan keadaan hospital yang tertekan, lebih 3,000 penduduk Gaza terbunuh dan 12,500 cedera.

  China telah beberapa kali menyokong cadangan dua negara yang samar dalam pengekalan berdekad yang mendahului peperangan, tetapi secara sejarahnya, negara tersebut bersimpati kepada isu Palestin walaupun memihak kepada Pertubuhan Pembebasan Palestin yang nasionalis dan bukannya Hamas.

  Xi bertemu Mostafa Madbouli dari Mesir di Beijing hari ini, mengulangi sokongan China untuk penyelesaian dua negara untuk mewujudkan kerjasama yang aman antara Palestin dan Israel, menurut beberapa media negara.

  “China bersedia meningkatkan kerjasama dengan Mesir dan menyumbang lebih keyakinan dan kestabilan ke dalam rantau ini dan dunia,” Xi dilaporkan berkata.

  Beijing juga bersedia bekerjasama dengan Kaherah untuk “bersama-sama menjamin dan menjaga keadilan antarabangsa serta kepentingan bersama negara membangun”, katanya. – AFP

  Presiden China Xi Jinping menyampaikan ucapan semasa Forum Jalur dan Jalan di Dewan Besar Rakyat di Beijing pada 18 Oktober. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...