Sunday, April 14, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  AS sekat dron Iran apabila peraturan PBB tamat

  WASHINGTON, 19 OKT – Amerika Syarikat (AS) telah mengenakan sekatan ke atas sekumpulan orang dan syarikat yang berpangkalan di Iran, China, Hong Kong dan Venezuela, yang terikat dengan pembangunan program peluru berpandu dan dron Iran.

  Sekatan itu dikenakan ketika sekatan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) terhadap aktiviti berkaitan peluru berpandu Iran di bawah Resolusi Majlis Keselamatan dijangka akan tamat tempoh, serta sekatan EU terhadap keupayaan Iran untuk mendapatkan senjata nuklear dan konvensional.

  Pejabat Kawalan Aset Asing Perbendaharaan membenarkan 11 orang, lapan entiti dan satu kapal kerana didakwa menyokong Pengawal Revolusi Islam Iran, Kementerian Pertahanan dan Logistik Angkatan Tentera dalam pengeluaran dan percambahan peluru berpandu dan dron mereka.

  Dalam sekatan itu termasuk syarikat peralatan yang berpangkalan di Iran dan pengarah mereka, seorang pengedar komponen elektronik berpangkalan di Hong Kong, beberapa pegawai Iran termasuk Pegawai Pertahanan di Venezuela, Jaber Reihani dan kapal kargo Am PARNIA, yang telah digunakan untuk eksport kargo pertahanan.

  Walaupun resolusi PBB akan tamat tempohnya, AS komited untuk menentang pemerolehan, pembangunan dan penyebaran peluru berpandu, dron dan senjata tentera lain oleh Iran, menurut kenyataan Pejabat Perbendaharaan.

  Brian Nelson, Setiausaha di bawah Perbendaharaan Pengganas dan Perisikan Kewangan Pejabat Perbendaharaan berkata, ‘pilihan Iran yang tidak bertanggungjawab untuk meneruskan percambahan UAV dan senjata pemusnah memanjangkan konflik di pelbagai rantau di seluruh dunia’. UAV ialah kenderaan udara tanpa pemandu, lebih dikenali sebagai dron.

  AS akan terus mengambil tindakan untuk mengganggu percambahan Iran UAV dan senjata lain kepada rejim yang menindas dan tidak stabil serta mereka menggalakkan masyarakat antarabangsa melakukan perkara yang sama. – AP

  AS mengenakan sekatan ke atas sekumpulan orang dan firma yang berpangkalan di Iran, China, Hong Kong dan Venezuela pada 18 Oktober. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...