Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Cipta tanglung daripada bahan buangan

  BUTTERWORTH – Pepatah mengatakan sampah seseorang boleh jadi khazanah orang lain, dan ia benar untuk ibu tiga anak di sini. Sejak 2004, Fou Tee Hoon, 52, akan menukar karton telur, botol plastik, tin aluminium dan hampir setiap barang buangan lain menjadi sesuatu yang berguna.

  Kini dia mempunyai kemahiran untuk membuat tanglung yang rumit daripada bahan buangan, memenangi anugerah dalam pertandingan.

  Fou berkata idea itu berpunca daripada keperluan untuk membuat dua anak perempuannya, yang merupakan kembar, leka sejak mereka berusia 10 tahun.

  Ia segera menjadi hobi keluarga dan tanglung yang dibuat mereka menjadi lebih canggih.

  “Seorang rakan kemudian mencadangkan kami mengambil bahagian dalam pertandingan membuat tanglung tradisional dan kami menang!” ujar Fou.

  Dari kiri-kanan: Wan Yii, Wan Xin, Yu Qi dan Fou menyelaraskan tanglung yang dibuat mereka di rumah mereka di Bukit Mertajam, Pulau Pinang. – ANN/The Star

  Anak-anak perempuannya kemudiannya menjadi taksub untuk mencari barangan yang dibuang. Apa yang orang lain lihat sebagai botol kosong yang tidak diingini, mereka lihat sebagai potensi seni.

  “Botol dan bekas, kotak kadbod, penutup botol, tin; kami mula mengumpul item seperti itu untuk dibuat tanglung,” katanya.

  Anak kembar Fou, Chew Wan Xin dan Wan Yii, kini 29, dan adik mereka, Yu Qi, berusia 15 tahun, kini membuat tanglung yang rumit dalam semua saiz.

  Wan Yii berkata walaupun mereka gemar menghantar ciptaan mereka dalam pertandingan, ‘kami tidak terlalu peduli untuk menang kerana kami hanya berseronok mengambil bahagian.’

  “Kami dapat melihat reka bentuk orang lain dalam pertandingan dan belajar daripada mereka.

  “Kami cuba menerapkan semangat Malaysia, jadi beberapa patung dalam tanglung kami berpakaian dalam pelbagai jenis pakaian budaya,” katanya sambil menambah arnab dan dewi bulan mitos Cina bernama Chang’e juga merupakan antara elemen seni.

  Wan Yii berkata tidak kira betapa rumitnya projek itu, mereka biasanya mengambil masa kira-kira dua minggu untuk menyiapkannya, menghabiskan kira-kira tiga jam sehari.

  “Kami membahagikan kerja berdasarkan kepakaran kami. Terdapat percanggahan pendapat dan konflik tetapi kami berjaya menyelesaikannya,” kata guru seni dan kraf itu.

  Wan Yii berkata tanglung mereka berfungsi sepenuhnya dengan lampu dan kadangkala alat berputar bergerak dengan motor berkuasa bateri.

  “Kami juga pernah membuat tanglung setinggi 1.2 meter.

  “Kami menggunakan batang kayu atau wayar untuk menyambungkan asas dan gam untuk hiasan.

  “Satu-satunya barang yang kami beli ialah kertas berwarna, rumbai dan lampu.

  “Kami menggunakan cat akrilik dan warna air,” katanya, sambil menambah mereka tidak pernah menjual ciptaan mereka.

  Sementara mereka menggunakan pelbagai alat untuk memotong bahan, Wan Yii berkata yang paling sukar adalah menukar tin aluminium menjadi bunga.

  “Menggunakan alatan tidak akan memberikan bentuk semula jadi, maka lebih baik menggunakan tangan untuk membentuk kelopak tetapi jika kita tidak berhati-hati, ia boleh memotong,” katanya.

  Kumpulan itu kini asyik dalam usaha baharu, iaitu menukar botol plastik menjadi burung untuk ditambahkan pada tanglung mereka. – ANN/The Star

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...