Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  CNN Filipina akan ditutup pada 31 Januari ini

  MANILA, 29 JAN – CNN Filipina akan menghentikan operasi mulai 31 Januari berikutan ‘kerugian kewangan yang ketara’, pemiliknya mengumumkan hari ini, dalam tamparan terbaharu bagi industri media di negara Asia Tenggara itu.

  Penyiar itu mula beroperasi di Filipina pada 2015 sebagai francais CNN, menyampaikan berita utamanya dalam bahasa Inggeris di televisyen percuma, kabel dan berbayar.

  Para kakitangan diberitahu hari ini mengenai keputusan untuk menutup operasi berita dan pengeluaran di semua platform.

  “Keputusan itu berikutan kerugian kewangan yang ketara yang dialami sejak beberapa tahun lalu, walaupun usaha gigih untuk menyesuaikan diri dan berinovasi dalam landskap media yang berkembang pesat dan mencabar,” kata pemilik CNN Filipina, Nine Media Corporation, tanpa memberikan butiran.

  “Kami menyedari kesan penutupan ini terhadap pekerja dan bakat kami yang dihargai, kami memberi jaminan semua kakitangan yang terjejas akan diberikan pakej pemberhentian,” tambahnya.

  Penutupan itu akan menjejaskan kira-kira 300 pekerja, kata seorang kakitangan kepada AFP dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

  Kesatuan Kebangsaan Wartawan Filipina berkata penutupan itu bermakna ‘kurang satu sumber maklumat yang boleh dipercayai untuk orang ramai pada masa di mana maklumat salah dan maklumat salah berleluasa’.

  Syarikat gergasi penyiaran, ABS-CBN yang merupakan pengkritik presiden ketika itu, Rodrigo Duterte terpaksa mengurangkan operasinya pada 2020 selepas pendapatan pengiklanan terjejas akibat kehilangan lesen penyiarannya. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...