Monday, May 20, 2024
23.9 C
Brunei

  -

  Croatia mula undi dalam pilihan raya parlimen

  ZAGREB, 17 APRIL – Croatia mula mengundi dalam pilihan raya parlimen hari ini selepas kempen sengit antara seorang perdana menteri yang mahu mengekalkan jawatan untuk penggal baharu dan seorang presiden populis yang mahu menjadi ketua kerajaan walaupun diberi amaran mahkamah.

  Pertelingkahan antara Perdana Menteri Andrej Plenkovic, seorang konservatif, dan Presiden Zoran Milanovic, seorang populis berhaluan kiri, berlaku ketika negara Kesatuan Eropah itu bergelut dengan rasuah, kekurangan buruh, kadar inflasi tertinggi di zon euro dan penghijrahan haram.

  Selama berbulan-bulan, Plenkovic dan parti pemerintah, Kesatuan Demokratik Croatia (HDZ) kelihatan bersedia untuk kemenangan mudah yang akan menjamin penggal ketiganya sebagai perdana menteri.

  Namun pada pertengahan Mac, Milanovic membuat pengumuman mengejutkan di mana dia akan mencabar Plenkovic dan menjadi calon perdana menteri untuk Demokrat Sosial (SDP).

  Milanovic adalah perdana menteri sejurus sebelum Plenkovic dan peranannya sebagai presiden sebahagian besarnya bersifat tidak rasmi.

  “Croatia tidak pernah mempunyai kerajaan yang korup seperti itu,” kata Milanovic, 57, dalam ucapan terakhirnya sebelum pengundian.

  Beliau melabelkan pilihan raya sebagai ‘pungutan suara mengenai masa depan negara’ dan menggesa rakyat untuk ‘keluar dan mengundi sesiapa sahaja kecuali HDZ.’ – AFP

  Plenkovic membuang undi dalam pilihan raya parlimen negara itu di sebuah pusat mengundi di Zagreb pada 17 April. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Helikopter presiden Iran ‘kemalangan’

  TEHRAN, 19 MEI - Sebuah helikopter yang membawa konvoi Presiden Iran, Ebrahim Raisi terlibat dalam ‘kemalangan’ hari ini, lapor media negara itu, tanpa menyatakan...