Monday, February 26, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Curi kabel, lelaki dihukum penjara 18 bulan

  Oleh Nour Maghfirah

  BANDAR SERI BEGAWAN, 22 JAN – Mahkamah Majistret baru-baru ini menjatuhkan hukuman penjara 18 bulan ke atas seorang penduduk tetap berusia 46 tahun atas kesalahan mencuri.

  Pemangku Majistret Kanan Dewi Norlelawati binti Haji Abdul Hamid menjatuhkan hukuman itu kepada Ariffin bin Gerip pada 18 Januari lalu selepas dia mengaku bersalah mencuri kabel wayar litar bumi dari hartanah kediaman milik sebuah syarikat minyak dan gas di Seria.

  Pendakwa Raya Ruzana Adanan mendedahkan defendan ditangkap sekitar 11:50 pagi pada 10 Januari lalu oleh dua orang anggota keselamatan yang mengawal kediaman itu.

  Mereka mula-mula terjumpa kesan tayar dan mengesannya ke kereta defendan yang diletakkan di luar salah sebuah rumah.

  Defendan didapati membawa beg berisi barang curi di luar salah sebuah rumah dan segera menahannya.

  Polis dihubungi yang seterusnya menahan defendan.

  Siasatan mendapati defendan berjaya mencuri sejumlah 5.7 meter kabel wayar litar bumi berukuran 25mm dan 0.5 meter kabel wayar litar bumi berukuran 6mm yang digulung dalam kabinet di salah sebuah rumah.

  Dia juga mengaku telah mengumpulkan batang aluminium dari sekitar rumah tetapi meninggalkannya untuk pergi ke keretanya dengan kabel, untuk mengambilnya kemudian.

  Gambar generic
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan tetapkan Khamis hari terakhir doktor mogok kembali bekerja

  SEOUL, 26 FEB - Kerajaan Korea Selatan memberi doktor muda yang mogok empat hari untuk melaporkan diri ke tempat kerja, dengan berkata hari ini...