Wednesday, December 6, 2023
32.4 C
Brunei

  -

  CVD kini punca kematian utama di Brunei

  Oleh Syahmi Hassan

  BANDAR SERI BEGAWAN, 11 SEPT – Penyakit kardiovaskular (CVD) telah mengakibatkan 416 kematian pada tahun lalu dalam kalangan rakyat dan penduduk tetap di Negara Brunei Daurssalam, berbanding 306 kematian akibat kanser dalam tahun yang sama, sekali gus mengambil alih kanser sebagai punca kematian utama keseluruhan dan kematian pramatang di negara ini.

  Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohammad Isham bin Haji Jaafar mendedahkan perkara itu dalam ucapan perasmian Persidangan Kardiologi 2022 yang berlangsung di Bangunan Pantai Jerudong Specialist Centre (PJSC) hari ini.

  “Kini CVD menyumbang lebih suku (26%) daripada semua kematian (416 daripada 1,596) berlaku pada tahun 2021 di Negara Brunei Darussalam.

  “Kadar kematian pramatang piawai umur bagi CVD di Brunei Darussalam adalah kira-kira 135 bagi setiap 100,000 penduduk pada tahun 2021, setanding dengan banyak negara barat, serupa dengan kadar kematian piawai umur yang dilaporkan untuk CVD di Amerika Syarikat pada 130 bagi setiap 100,000 penduduk pada tahun 2019,” katanya.

  Beliau menambah dalam konteks penyakit kardiovaskular dan NCD, Gleneagles Jerudong Park Medical Centre (JPMC) juga komited dalam pengurusan dan pencegahan CVD, yang dicerminkan melalui pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) antara Gleneagles JPMC dan Kementerian Kesihatan sejak tahun 2019.

  Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa berucap pada Persidangan Kardiologi 2022 di Bangunan PJSC, kelmarin.
  Antara yang menghadiri Persidangan Kardiologi 2022 di Bangunan PJSC, kelmarin.

  MoU itu merupakan kerjasama mempromosikan gaya hidup lebih sihat melalui Program Tempat Kerja dan Kesihatan (WAH) dan Program Persekitaran dan Gaya Hidup Bahagia (HEAL), kata beliau.

  Beliau juga amat menghargai sokongan berterusan yang diberikan oleh Gleneagles JPMC kepada kementerian dalam menyediakan perkhidmatan penjagaan kesihatan khusus yang berkualiti untuk kesihatan dan kesejahteraan penduduk negara. Ia merupakan bukti usaha kerjasama yang teguh kedua-dua institusi dalam membendung beban CVD dalam kalangan penduduk negara.

  Selain itu, kementerian tersebut melalui Pasukan Petugas Kesihatan Pelbagai Sektor juga akan terus bekerjasama dengan semua pihak berkepentingan untuk mencapai sasaran dan petunjuk.

  Ia dinyatakan dalam objektif strategik dalam Pelan Tindakan Pelbagai Sektor Brunei Darussalam bagi Pencegahan dan Kawalan Penyakit Tidak Berjangkit (BruMAP-NCD)
  2021-2025 ke arah matlamat mengurangkan kebarangkalian kematian antara rakyat beumur 30 dan 69 tahun daripada CVD, kanser, diabetes atau penyakit pernafasan kronik sebanyak 10 peratus menjelang 2025, tambahnya.

  Menyentuh tema persidangan, ‘Kardiologi di Asia dan 20 tahun Gleneagles JPMC’, Yang Berhormat Dato turut menyenaraikan pencapaian Gleneagles JPMC dan sumbangan mereka terhadap kardiologi dan penjagaan kesihatan penduduk Brunei.

  Menurut Yang Berhormat Dato, sebelum penubuhan Gleneagles JPMC pada awal 2000an, CVD merupakan punca utama kematian Brunei dan merupakan visi Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam untuk membina pusat jantung bertaraf dunia bagi menangani keperluan
  penjagaan kesihatan rakyat di negara ini.

  Oleh itu, usaha sama antara Parkway Healthcare Ltd dan kerajaan Brunei Darussalam, yang diwakili oleh JPMC telah dilaksanakan pada 15 Julai 2002.

  Sejak perasmiannya, Gleneagles JPMC telah berkembang pesat dan mencapai pelbagai perkhidmatan jantung tertiari sambil membina kemudahan terkini dan penjagaan jantung, menjadikannya sebagai salah sebuah pusat jantung terbaik di Borneo dan di rantau ini dengan angiogram koronari pertama telah dilakukan pada 21 Februari 2003.

  Yang Berhormat Dato seterusnya menyatakan pada 10 Mei 2003, ia mencatat satu lagi kejayaan dengan pembedahan jantung terbuka yang pertama diikuti pada hari berikutnya dengan Intervensi Koronari Perkutaneus yang pertama.

  Sehingga 2021, Gleneagles JPMC telah melakukan lebih daripada 16,000 angiogram
  (secara purata 859 setiap tahun), lebih daripada 9,000 intervensi koronari perkutaneus (secara purata 483 setahun) dan 2,959 pembedahan jantung (purata 156 setiap tahun).

  Gleneagles JPMC juga telah mula melakukan prosedur yang kompleks selain perkhidmatan asas itu, antaranya ialah penutupan transcatheter PDA dan ASD, ablasi elektrofisiologi, dan rawatan komprehensif lain seperti implantasi peranti pengawas dan implantasi injap aorta (aortic) transcatheter, dan lain-lain.

  Banyak pencapaian luar biasa telah dicapai oleh Gleneagles JPMC dalam tempoh 20 tahun yang lalu, antaranya pengenalan program Extra Corporeal Membrane Oxygenator (ECMO) pada 2010, yang mana sejak pelaksanaannya telah menyelamatkan banyak nyawa termasuk pesakit yang sakit sejak kebelakangan ini semasa pandemik COVID.

  Selain itu, pengenalan sistem Pemetaan Elektro Gisiologi CARTO pertama untuk ablasi kompleks yang merupakan sistem pertama di Borneo dan salah satu sistem pertama di rantau ini pada Mei 2013 dan pada 11 November 2014, di mana Gleneagles JPMC berjaya melaksanakan kes pertama implantasi LVAD di Brunei dan Borneo, yang merupakan salah satu kes pertama yang berjaya di ASEAN, kata Yang Berhormat Dato.

  Sehubungan itu, sehingga ke hari ini, Gleneagles JPMC terus menjadi salah satu daripada beberapa hospital di rantau ini yang mempunyai keupayaan tersebut dan satu lagi kejayaan yang boleh dibanggakan ialah ia juga telah berjaya memperoleh Akreditasi JCI pada Oktober 2020 untuk memantau dan mengekalkan kualiti penjagaan mereka kepada pesakit.

  “Selain mengejar kecemerlangan klinikal, Gleneagles JPMC juga telah melabur dalam pendidikan dan meningkatkan profil negara dan hospital, sambil menyumbang ke arah pembangunan kepakaran klinikal dan kualiti kepimpinan dalam kalangan warga tempatan dan profesional kesihatan antarabangsa.”

  Antara lain, Gleneagles JPMC telah memulakan program latihan persahabatan untuk doktor pakar di mana empat doktor dari ASEAN menjalani latihan subkepakaran mereka di sini dan membangunkan profesional kejururawatan dan kesihatan bersekutu, Gleneagles JPMC telah menaja kakitangan tempatan dan antarabangsa untuk menghadiri pelbagai kursus dan program di luar negara termasuk ke Insititut Jantung Negara (IJN) dan Politeknik Nanyang di Singapura, tambahnya.

  Manakala itu, selama bertahun-tahun, Gleneagles JPMC juga telah mengambil kakitangan tempatan untuk menyokong operasinya, dengan 60 peratus kakitangan pada masa ini adalah warga Brunei.

  “Daripada pandemik, kita mesti belajar untuk berinovasi cara merawat dan mengurus pesakit. Adalah menjadi harapan saya agar Gleneagles JPMC akan terus cemerlang dalam pengurusan pesakit dengan mempraktikkan kemajuan teknologi seperti teleperubatan, telesurgeri dan lain-lain serta mempertingkatkan penjagaan menyeluruh mereka terhadap pesakit terutamanya dengan One Patient One Record yang boleh didapati melalui BruHims 2.0 dalam masa terdekat,” kata beliau.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...