Thursday, February 29, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Dalang pengeboman di Filipina maut dalam serangan

  MANILA, 12 FEB – Dalang pengeboman yang didakwa dalam perhimpunan Katolik di selatan Filipina telah meninggal dunia selepas pertempuran antara anggota kumpulan penyokong Islamic State dan tentera kerajaan, kata pegawai, hari ini.

  Empat orang terbunuh dan berpuluh-puluh lagi cedera dalam serangan 3 Disember lalu ke atas orang awam di dalam Gimnasium Universiti di Marawi, bandar Islam terbesar di negara itu, yang kemudiannya dituntut oleh kumpulan Islamic State.

  Lapan orang kumpulan Dawlah Islamiyah disyaki melakukan serangan ke atas pulau Mindanau, komander briged tentera Brigedier Jeneral, Yegor Rey Barroquillo, memberitahu AFP.

  Lima orang terbunuh dalam operasi pemburuan, seorang telah ditahan dan dua lagi masih dalam pelarian, katanya.

  Antara yang maut ialah Khadafi Mimbesa, dengan alias ‘Jurutera.’ Angkatan Tentera Filipina berkata dalam satu kenyataan dia adalah ‘dalang’ di sebalik pengeboman itu.

  Gambar fail yang bertarikh 3 Disember 2023 menunjukkan anggota tentera mengawal di pintu masuk gimnasium – AFP

  Mimbesa cedera dalam kejadian berbalas tembakan antara askar tentera dan pejuang yang bersembunyi di ladang gunung berhampiran perbandaran selatan terpencil Piagapo pada akhir Januari, kata Barroquillo kepada AFP.

  Sembilan orang gerila, termasuk tiga lagi suspek dalam pengeboman, terbunuh dalam pertempuran itu.

  Mimbesa cedera tetapi melarikan diri dan meninggal dunia beberapa hari kemudian ketika dijaga oleh pihak penyokong, kata Barroquillo, memetik laporan risikan.

  Dalam kenyataan itu, ketua tentera, Jeneral Romeo Brawner, menggesa anggota kumpulan pejuang yang lain untuk menyerah diri dan ‘mengelakkan nasib yang sama seperti rakan seperjuangan mereka yang mati.’

  Serangan pejuang ke atas bas, gereja Katolik dan pasar awam menjadi ciri pergolakan selama beberapa puluh tahun di selatan.

  Manila menandatangani perjanjian damai dengan gerakan pejuang terbesar negara, Barisan Pembebasan Islam Moro, pada 2014, bagi menamatkan pemberontakan bersenjata maut mereka. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Iran lancar satelit pengesanan jauh dari Rusia

  TEHRAN, 29 FEB – Iran mengumumkan hari ini pelancaran satelit pengesanan jauh dan pengimejan ke orbit dari Rusia, menurut media kerajaan. Satelit ‘Pars-I’ itu dilancarkan...