Tuesday, March 5, 2024
25 C
Brunei

  -

  Daruma hadiah unik untuk semua majlis

  Oleh Daisuke Inoue

  JEPUN – Anak patung Daruma ialah kraf tradisional Jepun yang dikenali sebagai azimat bertuah untuk tahun baharu dan juga popular sebagai hiasan comel di dalam rumah.

  Anak patung daruma yang kecil berwarna-warni menarik perhatian saya apabila masuk ke kedai Daruma Land Asakusa di Wilayah Taito, Tokyo.

  Dengan memiliki ketinggian 4.5 sentimeter, ia lebih besar daripada bola ping-pong, dan dicat menyerupai haiwan dari zodiak Cina.

  Daruma biasa mempunyai badan merah dengan muka muram dan berjanggut, tetapi yang di sini comel dan mempunyai ekspresi comel dan tenang.

  Shirakawa Daruma Sohonpo, yang mengendalikan kedai itu, adalah pembuat Shirakawa Daruma yang berusia 300 tahun, kraftangan tradisional di Shirakawa, Wilayah Fukushima, lokasi syarikat itu.

  Daruma perayaan dilukis memakai tuksedo, gaun pengantin dan hiasan mizuhiki. – ANN/The Japan News
  Mesej berbahasa Jepun ditulis di belakang beberapa daruma. – ANN/The Japan News

  Gambar menunjukkan seorang tukang yang mahir melukis daruma. – ANN/The Japan News

  Pemilik generasi ke-14, Takaaki Watanabe, dilahirkan di Wilayah Fukushima. Semasa di kolej, seorang rakan memberitahunya telah membeli daruma yang telah dibuat dengan kerjasama jenama terkenal.

  Mendengar itu, Watanabe berasa teruja dan terinspirasi tentang potensi untuk daruma.

  Pada usia 24 tahun, selepas belajar ekonomi di Amerika Syarikat, Watanabe mula membantu dalam perancangan dan pengurusan perniagaan keluarganya. Dia kemudian bekerjasama dengan lebih daripada 30 jenama dan pereka watak terkenal, dan pada bulan September, membuka kedai di Asakusa.

  “Saya mahu mencipta lebih ramai peminat daruma supaya kita dapat mengekalkan seni tradisional,” kata Watababe.

  Selama kira-kira tujuh tahun, dia telah membuat daruma untuk dibuat sebagai hiasan dalaman, menjadikannya barang yang biasa dikenali dalam kehidupan seharian.

  Beberapa darumanya diilhamkan oleh bentuk seni simpulan Jepun yang dipanggil ‘Mizuhiki’, di mana daruma itu dicat seolah-olah dibalut dengan tali merah dan putih.

  Yang lain dicat memakai tuksedo atau gaun pengantin, dan ada juga yang diilhamkan oleh acara Barat seperti Krismas dan Halloween.

  Moto Watanabe ialah ‘membuat anak patung daruma yang sangat diidam-idamkan’.

  Semua daruma di kedai dibuat oleh tukang yang mahir menggunakan teknik papier-mache tradisional melapis kertas washi Jepun.

  Daruma pada asalnya diilhamkan oleh imej Bodhidharma yang duduk, patriark pertama Zen di China.

  Walaupun ekspresinya digambarkan secara berbeza dari rantau ke rantau, ia kebanyakannya tertarik untuk menunjukkan wajah muram.

  Merah yang digunakan untuk mengecat badannya bertujuan untuk menangkis kejahatan dan menjadi popular semasa zaman Edo (1603-1867).

  Ia adalah kebiasaan untuk melukis sebelah mata semasa ingin menunaikan hajat, dan jika ia menjadi kenyataan, melukis di sebelah lagi mata.

  Orang ramai menganggapnya sebagai azimat bertuah yang boleh menjadikan perniagaan maju dan membawa nasib baik serta kejayaan dalam hidup.

  Ia adalah perkara biasa untuk mempamerkan daruma pada altar Shinto, tetapi yang kecil mengambil ruang yang sangat sedikit.

  “Saya mengesyorkan untuk memaparkannya di pintu masuk, di sebelah TV atau di mana-mana mudah dilihat,” kata Watanabe.

  Hanya dengan melihat atau menyentuh daruma setiap hari, Watanabe berkata dia berasa positif dan berfikir ‘sesuatu yang baik akan berlaku’.

  “Awda akan berasa tenang apabila melihat daruma berbaris di atas meja semasa melakukan telekerja,” kata Watanabe.

  “Sila letakkan daruma berdekatan dengan awda.”

  Mesej di sebaliknya

  Menambahkan mesej di belakang daruma, seperti ‘Terima kasih seperti biasa’ atau ‘Jaga diri awda dengan baik’, boleh mengubahnya menjadi hadiah yang hebat.

  Syarikat Watanabe menulis mesej di belakang daruma yang dibeli di kedai. Untuk hadiah ucapan tahniah, terdapat daruma yang dicetak dengan reka bentuk mizuhiki pelbagai warna, dengan warna merah digunakan untuk meraikan ulang tahun ke-60 dan kuning untuk ulang tahun ke-88.

  “Daruma menjadi hadiah yang unik dengan mesej,” kata Watanabe.

  “Mungkin idea yang baik untuk menyatakan rasa terima kasih setiap hari dengan daruma.”

  Kedai boleh menulis perkataan pada mana-mana daruma yang dijual. Pesanan boleh dibuat sama ada melalui dalam talian atau dalam kedai. – ANN/The Japan News

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  24 nelayan diselamatkan di laut berombak kuat, 1 ditemui mati

  TOKYO, 5 MAC - Sebuah helikopter pengawal pantai Jepun menyelamatkan 24 nelayan ketika mereka bermati-matian berpaut pada geladak sebuah kapal yang condong, separuh tenggelam...