Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Delta Mekong akan kembangkan sejuta hektar pengeluaran beras berkualiti tinggi, rendah karbon

  HANOI, 30 NOV – Kerajaan pusat Vietnam telah menetapkan sasaran untuk Delta Mekong untuk mewujudkan satu juta hektar pengeluaran beras berkualiti tinggi dan rendah karbon menjelang tahun 2030 dalam keputusan yang ditandatangani pada hari Isnin oleh Timbalan Perdana Menteri Vietnam, Trần Lưu Quang.

  Projek tersebut akan digunakan di seluruh wilayah An Giang, Kiên Giang, Đồng Tháp, Long An, Sóc Trăng, Cần Thơ, Bạc Liêu, Trà Vinh, Hậu Giang, Cà Mau, Tiền Giang dan Vĩnh Long.

  Projek itu adalah sebahagian daripada usaha untuk menyusun semula sistem pengeluaran dan rantaian nilai rantau itu dengan tumpuan kepada amalan perladangan yang mampan, nilai produk yang lebih tinggi, kecekapan perniagaan dan pengeluaran yang lebih baik, serta peningkatan kehidupan petani padi, selaras dengan komitmen Vietnam untuk melindungi alam sekitar, menyesuaikan diri dengan perubahan iklim dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau.

  Dari segi pertanian mampan, projek itu bertujuan mengurangkan anak benih kepada kurang daripada 70 kilogram sehektar, mengurangkan penggunaan baja kimia dan racun perosak sebanyak 30 peratus, dan mengurangkan air pengairan sebanyak 20 peratus berbanding pertanian tradisional.

  Semua kawasan pengeluaran dijangka menggunakan sekurang-kurangnya satu amalan pertanian mampan, seperti pengurangan 1 hingga 5, piawaian pengeluaran Platform Beras Lestari (SRP), pembasahan dan pengeringan bergantian, dan amalan pertanian baik yang diperakui dengan kod kawasan penanaman yang ditetapkan.

  Mengenai organisasi pengeluaran, semua kawasan pengeluaran dijangka akan dihubungkan dengan perusahaan dan kumpulan koperasi, koperasi, organisasi peladang dan pengguna. Kadar mekanisasi adalah melebihi 70 peratus dengan lebih daripada satu juta isi rumah mengambil bahagian dalam amalan pertanian mampan.

  Projek itu bertujuan untuk mengurangkan kehilangan hasil tuaian kepada di bawah 8 peratus, mengumpul 100 peratus jerami dari ladang untuk digunakan semula, dan mengurangkan pelepasan gas rumah hijau sebanyak lebih 10 peratus berbanding kaedah penanaman padi tradisional.

  Dari segi pendapatan petani, projek itu menyasarkan untuk meningkatkan nilai ditambah dalam rantaian nilai beras sebanyak 40 peratus menjelang 2030, dengan margin keuntungan untuk petani padi melebihi 50 peratus. Eksport beras berkualiti tinggi dan rendah pelepasan dijangka mencakupi lebih 20 peratus daripada jumlah eksport beras dari keseluruhan kawasan penanaman khusus.

  Fasa 1 projek (2024-2025) adalah untuk memberi tumpuan kepada menyatukan kawasan sedia ada yang diliputi oleh Projek Transformasi Pertanian Mampan di Vietnam (VnSAT) seluas 180,000 hektar dengan program perintis mengenai kredit karbon untuk kawasan yang memenuhi piawaian pelepasan yang diperlukan dan rancangan untuk mengukuhkan koperasi tempatan dan menaik taraf infrastruktur.

  Sasaran Fasa 2 (2026-30) termasuk mengenal pasti kawasan yang sesuai untuk kawasan pertanian padi berkualiti tinggi dan rendah pelepasan di luar VnSAT yang mengutamakan perancangan dan pelaburan infrastruktur, penstrukturan semula pengeluaran, pembinaan rantaian nilai dan infrastruktur. – ANN/Viet Nam News

  Penuaian padi di wilayah Delta Mekong Kien Giang. – ANN/Viet Nam News
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...