Sunday, April 21, 2024
24.3 C
Brunei

  -

  Diabetes kalangan orang muda

  BANGLADESH – Diabetes sering dikaitkan dengan orang yang lebih tua, penyakit yang menyerang golongan pertengahan umur atau warga emas.

  Walau bagaimanapun, penyelidikan menunjukkan diabetes dalam kalangan orang muda mungkin lebih biasa daripada yang difahami sebelum ini.

  Menurut kajian yang dijalankan oleh Pusat Penyelidikan Kesihatan Global, BADAS, dan Kawalan Penyakit Tidak Berjangkit DGHS, diabetes berleluasa dalam kalangan 7.4 peratus belia yang dikaji oleh mereka, semuanya berumur antara 15 dan 35 tahun.

  Mengikut kajian, obesiti dan tidak berjalan selama lebih daripada 30 minit sehari membawa kepada risiko diabetes yang lebih tinggi dalam kalangan orang muda. Kajian itu juga mengatakan bahawa tabiat pemakanan membawa kepada kes diabetes dalam kalangan golongan muda, lapor The Daily Star.

  Sebab-sebab di sebalik diabetes menceritakan kisah mereka sendiri tentang populasi belia yang sangat kehilangan peluang untuk menjadi aktif, serta hakikat bahawa diet yang sihat selalunya merupakan kemewahan untuk golongan muda yang terpaksa mengikut bajet, yang diet mereka sering dikawal oleh apa yang dihidangkan di kantin universiti dan tepi jalan.

  Mengikut kajian, obesiti dan tidak berjalan selama lebih daripada 30 minit sehari membawa kepada risiko diabetes yang lebih tinggi dalam kalangan orang muda. – Freepik
  Gambar Freepik
  Penghidap diabetes belajar untuk selaraskan pemakanan. – Freepik

  Persoalan yang masih belum terjawab, bagaimanapun, adalah bagaimana kehidupan seorang individu muda yang menghidap diabetes. Bagaimanakah golongan muda yang menghidap diabetes menghadapi dunia yang begitu pantas dan tidak memaafkan?

  DIABETES DARI USIA 5 TAHUN

  Bagi Maesha Marium, 28, diabetes telah menjadi fakta kehidupan sejak sekian lama.

  “Saya disahkan menghidap diabetes jenis 1 ketika saya berumur lima tahun. Sejak awal, saya bergantung kepada insulin, dan saya sentiasa perlu mengambil suntikan. Pada mulanya sukar untuk membiasakan diri dengan dicucuk dua kali sehari, atau kadang-kadang lebih untuk memeriksa paras gula dalam darah. Kanak-kanak biasanya takut jarum, jadi sebagai seorang kanak-kanak, saya juga takut,” kongsinya.

  Bagi kanak-kanak kecil, mengubah tabiat boleh menjadi agak sukar, kerana mereka sering tidak faham mengapa ia perlu. Maesha Marium juga melalui pengalaman itu.

  “Saya tidak pernah menjadi kanak-kanak yang sangat aktif. Saya biasa berada di dalam rumah dan lebih suka membaca buku daripada keluar dan bermain. Itu berubah,” katanya.

  Dunia kanak-kanak adalah kecil, tetapi apabila mereka meningkat remaja, perubahan gaya hidup mula menjejaskan kehidupan sosial mereka.

  Begitulah yang dialami oleh Zereen Farzana, 29, yang disahkan menghidap diabetes jenis 2 sebaik sahaja menamatkan sekolah menengah (HSC). Baginya, perubahan itu amat
  sukar untuk diterima.

  “Doktor mengesyorkan agar saya menjauhkan diri daripada makanan manis, melakukan senaman yang kerap, tidur yang betul, dan kemudian dia memberi saya sekumpulan ubat. Saya juga terpaksa mengurangkan jumlah makanan yang saya makan dengan kerap.

  “Saya terpaksa menjalani pelarasan gaya hidup yang besar. Pada mulanya, ia benar-benar sukar. Saya berasa benar-benar hancur apabila saya menyedari tiada sesiapa di
  sekeliling saya menyedari apa yang saya alami. Ibu bapa saya mula risau apabila saya melalui episod kemurungan,” katanya.

  Apabila dia beralih kepada rakan sebaya dan rakan-rakan sekelasnya untuk mendapatkan sokongan, perkara tidak menjadi seperti yang dijangkakannya.

  “Mereka salah faham dengan saya. Saya mahu berterus-terang dengan mereka, menyangka mereka akan menerima perbezaan saya, tetapi saya silap. Apabila saya akan mengatakan tidak kepada makanan segera atau perkara lain yang biasa untuk orang
  muda seusia saya, mereka akan fikir saya berlagak. Saya berasa terasing dalam kalangan mereka,” kata Zereen.

  CABARAN URUS DIABETES

  Walaupun kesan sosial akibat perubahan gaya hidup membebankan ramai orang, menguruskan diabetes itu sendiri merupakan satu cabaran bagi kebanyakan orang muda.

  Sanjukta Shikha (bukan nama sebenar), 26, mendapat tahu dia menghidap diabetes jenis 1 tujuh tahun lalu.

  “Menguruskan diabetes selalunya melibatkan pelarasan pemakanan, senaman yang kerap, dan pemantauan paras gula dalam darah. Bagi saya ia agak sukar untuk dilakukan, kerana saya bukan seorang yang sangat berdisiplin. Saya sakit dari semasa ke semasa dan tiada kumpulan sokongan di Bangladesh, terutamanya untuk kumpulan umur saya, di mana saya boleh belajar dengan lebih baik tentang keadaan ini,” katanya.

  Maesha Marium bercakap tentang cara dia menguruskan kesihatannya, “Bagi kebanyakan kita pada era ini, kita cenderung untuk meninggalkan sarapan pagi dan makan tengah hari kerana tidak mempunyai masa. Tetapi saya mesti makan tiga kali sehari dan kadang-kadang saya makan di antara masa hidangan itu untuk mengelakkan paras gula dalam darah saya jatuh (suatu keadaan yang dikenali sebagai hipoglisemia).

  “Pelarasan lain, yang lebih sukar, ialah saya perlu menyemak dengan teliti bahan-bahan setiap hidangan yang saya ambil, untuk memeriksa jumlah kalori yang ada di dalamnya. Saya tidak boleh makan makanan berkalori tinggi seperti gula-gula atau manisan, malah saya perlu memantau karbohidrat,” kongsinya.

  BELAJAR HIDUP DENGAN DIABETES

  Apabila kehidupan berdepan cabaran, ada peluang untuk mengatasinya dan belajar.

  Diabetes adalah satu cabaran sedemikian, tetapi kehidupan yang terbentuk akibatnya boleh menjadi apa sahaja yang diingini.

  “Setelah lama menghidap diabetes, saya faham sekarang betapa indahnya kehidupan! Impian, matlamat, misi dan visi saya telah berubah sepenuhnya. Penyakit gaya hidup ini telah mengajar saya bagaimana untuk mengatasi cabaran dalam hidup.

  “Kini, saya boleh menjalani kehidupan yang saya pilih dan rancang setiap hari. Kini, saya boleh membaca badan dan minda saya bersama-sama. Saya tahu tahap gula saya, keadaan darah saya dan emosi saya naik turun. Kini, setiap langkah ke hadapan adalah mengikut perancangan,” kata Zereen.

  Bagi Maesha yang berasal dari Rajshahi, dia tidak akan membiarkan perjalanannya de-
  ngan diabetes mengganggu impiannya.

  “Saya seorang pemuzik. Ia adalah sesuatu yang saya mahu lakukan sehingga akhir hayat saya. Saya fikir hidup sebagai pemuzik adalah sesuatu yang saya mahu lakukan, dan diabetes tidak boleh menghalangnya, saya tidak membenarkannya,” tegasnya. – Agensi

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...