Tuesday, October 4, 2022
23.5 C
Brunei

Didik asas pelaburan angel

-

Oleh Sim Y. H.
Gambar serahan Bank Baiduri

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 SEPT – Dalam menyokong agenda ekonomi negara untuk membangunkan sebuah ekonomi mampan menerusi pembangunan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS), Bank Baiduri dengan kerjasama Darussalam Enterprise (DARe) menghoskan bengkel mengenai Pelaburan Angel di Ruang Komuniti Baiduri, Ibu Pejabat Bank Baiduri, hari ini.

Keusahawanan memainkan peranan yang penting dalam pertumbuhan ekonomi sebu-ah negara membangun. Perjalanan keusahawanan dipenuhi dengan pelbagai peluang dan cabaran.

Perusahaan kecil dan pemula, khususnya, akan sering berhadapan dengan cabaran untuk mendapatkan modal disebabkan kurangnya rekod yang mengehadkan akses kepada pembiayaan tradisional.

Oleh itu, salah satu penyelesaian yang berpotensi bagi perusahaan kecil dan pemula adalah untuk melihat kepada pelabur angel.

Pelabur-pelabur angel adalah individu yang menyediakan sokongan kewangan bagi usahawan atau syarikat pemula kecil, biasanya sebagai pertukaran untuk ekuiti pemilikan dalam syarikat.

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Baiduri semasa menyampaikan ucapan alu-aluannya.
Pemudah cara yang mengendalikan bengkel berkenaan.

Mereka secara umumnya adalah profesional berpengalaman yang boleh menambah nilai cukup besar kepada keupayaan pengurusan syarikat di mana mereka juga boleh memberikan sumber dan nasihat bagi pertumbuhan mereka.

Sebagai seorang pelabur angel, individu berkenaan boleh mendapatkan manfaat dengan menerima pulangan pada wang mereka, menerima ekuiti atau menerima manfaat lain yang dipersetujui di antara syarikat dan pelabur berkenaan.

Pelaburan angel boleh menjadi sebuah pengalaman yang amat berbaloi dan merubah kehidupan kerana terdapat potensi yang tinggi bagi pelaburan dalam syarikat pemula, sekali gus menyumbang kepada pertumbuhan mereka.

Dengan pelaburan itu masih di peringkat awal di Brunei, masih terdapat peluang yang signifikan untuk menjana kesedaran dalam kalangan pelabur yang berminat dan komuniti PMKS mengenainya.

Bengkel itu bermatlamat untuk mengembangkan lagi rangkaian angel yang sedia ada di dalam negara dan untuk mendidik bakal pelabur mengenai asas pelaburan angel dengan menumpukan kepada penyediaan maklumat penting serta untuk memperjelaskan aktiviti pelaburan angel peringkat awal bagi membantu memulakan perjalanan PMKS.

Ketua Pegawai Eksekutif Bank Baiduri, Ti Eng Hui menjelaskan bahawa bengkel itu merupakan satu langkah kecil dalam strategi yang lebih luas untuk mendidik dan meningkatkan kesedaran mengenai pelaburan angel dalam kalangan bakal pelabur tempatan.

Menerusi bengkel itu, jelasnya, mereka berharap untuk menghubungkan jurang di antara pelabur angel dan PMKS berpotensi tinggi dengan matlamat untuk menyokong pertumbuhan dan pembangunan perniagaan mereka.

Sementara itu, Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Kemajuan Ekonomi Brunei (BEDB) dan DARe, Daniel Leong memuji inisiatif Bank Baiduri untuk memberigakan pelaburan angel dalam kalangan rangkaian mereka yang membantu menyediakan asas bagi sinergi masa hadapan di antara pelabur dan syarikat pemula di Brunei.

Bengkel setengah hari itu, dikendalikan oleh Epic Angels and Golden Equator, yang meliputi asas pelaburan angel, jenis-jenis angel yang berlainan, peranan serta harapan seorang pelabur angel serta cara-cara untuk menilai sebuah pelan perniagaan.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea Utara lancar peluru berpandu balistik keempat

SEOUL, 2 OKT – Korea Utara melancarkan dua peluru berpandu balistik kelmarin, menjadikan keseluruhan empat pelancaran minggu ini oleh negara bersenjata nuklear itu. Ujian itu...
- Advertisment -