Sunday, April 14, 2024
23.8 C
Brunei

  -

  Disko petang pengubat kesunyian warga emas

  HONG KONG – Mata terpejam, pinggul bergoyang, pesara Polly Chan menari seperti tiada sesiapa yang menonton di pusat komuniti di Hong Kong, di mana pakar-pakar memberi amaran tentang wabak kesepian dalam kalangan penduduk tua yang semakin meningkat.

  Lelaki berusia 71 tahun itu dan kira-kira 30 yang lain adalah sebahagian daripada program perintis yang digelar Noon-D, untuk ‘disko petang’, bertujuan untuk mendekati kumpulan yang semakin terpencil di bandar yang serba pantas itu.

  Seorang yang mengaku sebagai ‘pemberontak’ yang telah pergi kelab sejak remaja, Chan berkata dia bergelut untuk meluahkan perasaan tidak gembira kepada keluarganya – dan mendapati lantai tarian adalah penawar terbaik.

  “Saya tidak mempunyai ramai orang untuk berbual,” kata Chan kepada AFP. “Apabila saya menari, saya berasa sangat lega.”

  TANGANI KESUNYIAN WARGA EMAS

  Dimulakan pada Julai lalu, sesi disko diadakan setiap minggu di pusat komuniti yang dihiasi dengan bola cermin berputar dan jumbai berkilauan.

  Gambar yang diambil pada 31 Julai menunjukkan warga emas mengambil bahagian dalam sesi disko petang di dewan komuniti di Hong Kong. – AFP
  Gambar bertarikh 25 Oktober menunjukkan Rally, anjing terapi labrador melawat penghuni di pusat jagaan warga emas di Hong Kong. – AFP
  Gambar bertarikh 31 Julai menunjukkan warga emas mengambil bahagian dalam sesi disko petang di dewan komuniti di Hong Kong. – AFP
  Anjing terapi dan pengendalinya di luar pusat jagaan warga emas di Hong Kong. – AFP
  Gambar yang diambil pada 25 Oktober menunjukkan anjing terapi melawat warga di pusat jagaan di Hong Kong. – AFP

  Kurator program Lai Sim-fong memberitahu AFP bahawa idea itu tercetus daripada bengkel yang diadakan dengan warga tua Hong Kong berikutan pandemik COVID-19, apabila bandar itu menguatkuasakan beberapa sekatan sosial paling keras di dunia.

  “Ia terutamanya direka untuk menangani kesunyian yang dialami oleh warga tua dan kekurangan kehidupan sosial mereka,” katanya.

  “Sesetengah warga emas berkata mereka mengelak keluar dan mereka memerhatikan ramai lagi hilang minat untuk meninggalkan rumah mereka.”

  Dan sementara sesi disko telah ditempah sepenuhnya, Lai berkata program itu hanya memenuhi sebahagian kecil daripada keperluan untuk sosialisasi dalam kalangan
  penduduk tua Hong Kong yang terlalu kerap berasa tidak kelihatan.

  Hong Kong diramalkan menjadi bandar tertua di dunia menjelang 2050, menurut Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu, dengan penduduk berumur 65 tahun ke atas mencecah 40.6 peratus.

  GOLONGAN ‘TERTINGGAL’

  Menambah isu itu ialah perpindahan orang muda – sebahagiannya dicetuskan oleh undang-undang keselamatan nasional menyeluruh yang dikenakan Beijing pada pertengahan 2020 untuk memadamkan perbezaan pendapat politik – serta kesan yang berlarutan daripada wabak itu.

  Satu tinjauan yang dijalankan oleh Universiti Hong Kong pada separuh pertama 2022 mendapati bahawa satu pertiga daripada hampir 5,000 responden warga emas mengalami sekurang-kurangnya satu daripada tiga keadaan – kemurungan, kebimbangan dan kesunyian.

  Tinjauan itu diambil ketika bandar itu masih bergelut untuk mengekang gelombang koronavirus maut yang paling teruk melanda warga emas.

  Tinjauan lain pada lewat 2022 pula mendapati bahawa dalam kalangan warga emas yang anak dan cucunya telah meninggalkan bandar itu – kumpulan yang diklasifikasikan
  sebagai ‘tertinggal’ – hampir 70 peratus menunjukkan kecenderungan ke arah kemurungan, manakala hampir 80 peratus berada ‘di bawah risiko tinggi pengasingan
  sosial’.

  Bilangan kes bunuh diri di bandar itu mencecah tahap tertinggi dalam sedekad pada 1,080 tahun lalu, menurut Samaritan Befrienders Hong Kong, dengan lebih 40 peratus mangsa berumur 60 tahun ke atas.

  “Warga emas selalunya kurang berkemampuan untuk mendapatkan bantuan dan sering menganggap diri mereka sebagai beban apabila mereka menderita secara mental,” kata pengerusi Samaritan, Heymans Wong.

  Para penjaga harus membantu warga emas untuk ‘memperluaskan lingkungan sosial mereka’, katanya.

  Tetapi berbuat demikian lebih mudah dikatakan daripada dilakukan, menurut Adeline Tsang, pengarah penjagaan warga emas di Pusat Khidmat Keluarga Kristian Hong Kong.

  Dia bergelut untuk meyakinkan orang di bawah jagaannya untuk meninggalkan rumah mereka.

  Sekatan pergerakan pandemik “menjejaskan kedua-dua keadaan kognitif dan fizikal mereka”, kata Tsang kepada AFP.

  “Kebimbangan perpisahan dan perasaan kerenggangan interpersonal juga menjadi lebih kuat bagi mereka kerana ramai saudara-mara muda mereka telah meninggalkan bandar ini sejak beberapa tahun kebelakangan ini,” katanya.

  PENJAGA KHAS BANTU SOSIALISASI

  Di pusat jagaan warga emas yang diselia oleh Tsang, dia mendapatkan bantuan sekumpulan penjaga khas untuk bersosialisasi dengan warga emas – anjing terapi sukarela.

  Pesara pemandu Ho Yiu-keung, 70, berasa gembira apabila Rally, seekor labrador dan bekas anjing pandu, membenarkannya membelai bulu emas anjing itu.

  “Ia lebih baik daripada bergaul dengan orang ramai,” kata Ho kepada AFP. “Ia (anjing) tidak membalas cakap.”

  Dia mula pergi ke pusat itu selepas menghabiskan kebanyakan masa sekatan pandemik di rumah, membuatkannya “merasa seperti saya dipenjarakan,” katanya.

  Bertemu rakan-rakan, bersenam dan bermain permainan papan di pusat jagaan harian telah menceriakan kehidupan sehariannya, katanya sambil menasihati penjaga supaya menarik keluar ‘warga emas yang tersembunyi’ menggunakan aktiviti yang lebih menyeronokkan.

  “Buat mereka gembira, buat mereka rasa bahawa mereka boleh mendapat perhatian di sini, maka mereka akan berminat untuk keluar,” kata Ho. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Banjir terburuk landa di Kazakhstan

  POKROVKA, 12 APRIL - Salji dan ais yang mencair dengan pantas telah menyebablan sungai-sungai di utara Kazakhstan dan sempadan di Rusia mencatatkan paras yang,...