Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Hu Ling bintang filem China pertama hadiri Golden Horse

  Pelakon Hu Ling pada Sabtu lalu menjadi bintang filem China pertama yang berjalan di permaidani merah Anugerah Golden Horse Taiwan sejak 2019, apabila China memboikot pertunjukan anugerah terbesar di negara itu akibat ketegangan politik.

  Pengarah China, Huang Ji turut menghadiri majlis itu bersama suaminya dari Jepun Ryuji Otsuka dan pasangan itu memenangi filem cereka terbaik yang diidamkan untuk drama sosial Stonewalling yang diarahkan bersama.

  “Selepas memenangi Anugerah Golden Horse, kita boleh pergi ke dunia yang lebih luas dan berlari. Saya amat berterima kasih kepada Golden Horse,” kata Huang kepada penonton.

  Beijing melarang para senimannya daripada menyertai Golden Horse, digelar Oscars dalam bahasa Cina, selepas pengarah Taiwan menyuarakan sokongan terhadap kemerdekaan pulau itu dalam ucapan penerimaan pada 2018.

  Tiada filem tanah besar dalam senarai pencalonan 2019 dan beberapa filem Hong Kong digugurkan pada tahun itu, manakala produksi komersial besar tidak hadir pada kedua-dua anugerah 2020 dan 2021.

  Tetapi pada Sabtu, permaidani merah dihiasi oleh Hu, dicalonkan untuk pelakon terbaik dalam drama pendidikan Carp Leaping Over Dragon’s Gate.

  Mengenakan gaun berkilau sambil memegang nenas di tangannya, dia ditemani oleh pengarah filem China, Yan Xiaolin dan beberapa pelakon filem itu.

  “Nama (Cina) filem kami ialah Pineapple dan penonton Taiwan telah memberitahu saya bahawa nenas bermaksud nasib baik” dalam budaya Taiwan, kata Hu dalam wawancara ringkas yang disiarkan menerusi kaca televisyen.

  Hu kalah kepada Audrey Lin berusia 12 tahun dari Taiwan (Trouble Girl), pemenang pelakon wanita termuda dalam sejarah Golden Horse. – AFP

  Pelakon Taiwan, Audrey Lin (kanan) dan pelakon Wu Kang-ren mempamerkan trofi selepas memenangi Anugerah Pelakon Utama Terbaik dalam filem Trouble Girl dan Anugerah Pelakon Utama Terbaik dalam filem Abang Adik di Anugerah Filem Golden Horse ke-60 di Taipei. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...