Thursday, April 18, 2024
28.5 C
Brunei

  -

  Doktor Gaza bedah pesakit guna cahaya telefon bimbit

  DEIR AL-BALAH – Satu-satunya perkara yang lebih teruk daripada jeritan pesakit yang menjalani pembedahan tanpa anestesia yang cukup adalah wajah-wajah yang penuh dengan ketakutan mereka yang menunggu giliran, kata seorang pakar bedah ortopedik berusia 51 tahun.

  Apabila pengeboman Israel meningkat dan orang yang cedera membanjiri hospital-hospital di Bandar Gaza di mana Dr Nidal Abed bekerja, dia merawat pesakit di mana-mana sahaja yang boleh, di atas lantai, di koridor, dalam bilik yang penuh dengan 10 pesakit bukannya dua.

  Tanpa bekalan perubatan yang mencukupi, Abed menggunakan apa sahaja yang beliau boleh temui, pakaian sebagai pembalut, cuka sebagai antiseptik, jarum jahit sebagai peralatan pembedahan.

  Hospital-hospital di Semenanjung Gaza hampir roboh akibat sekatan Israel yang telah memotong bekalan tenga elektrik dan penghantaran makanan serta keperluan-keperluan asas lain ke wilayah itu.

  Mereka kekurangan air bersih. Mereka hampir kehabisan barangan asas untuk mengurangkan kesakitan dan mencegah jangkitan. Bahan api untuk jentera penyelenggaran mereka semakin berkurangan.

  Penduduk Palestin yang cedera dalam pengeboman Israel di Semenanjung Gaza dibawa ke Hospital Al Asa di Deir el-Balah. – AP
  Pakar perubatan Palestin membawa seorang wanita yang cedera ke hospital. – AP
  Ahli perubatan Palestin membantu kanak-kanak yang cedera. – AP
  Seorang wanita Palestin yang cedera dalam pengeboman Israel di Semenanjung Gaza dibawa ke hospital. – AP

  Israel memulakan kempen pengebomannya selepas pejuang Hamas menyerbu sempadan pada 7 Oktober dan membunuh lebih 1,400 orang, kebanyakannya orang awam, dan menculik lebih 200 yang lain. Serangan Israel telah memusnahkan kawasan kejiranan, menutup lima hospital, membunuh ribuan orang dan mencederakan lebih ramai orang daripada kemudahan kesihatannya yang lain.

  “Kami kekurangan segala-galanya dan kami sedang mengendalikan pembedahan yang sangat rumit,” kata Abed, yang bekerja dengan Doktor Tanpa Sempadan, kepada The Associated Press dari Hospital Al Quds.

  Pusat perubatan itu masih merawat ratusan pesakit yang menentang arahan pemindahan yang diberikan oleh tentera Israel pada Jumaat. Kira-kira 10,000 rakyat Palestin yang kehilangan tempat tinggal akibat pengeboman juga mencari perlindungan di kawasan hospital tersebut.

  “Semua mereka ini sangat ketakutan dan saya juga,” kata pakar bedah itu. “Tetapi kami tidak akan berundur.”

  Makanan, air dan ubat pertama tiba di Gaza dari Mesir pada Sabtu selepas terkandas di sempadan selama beberapa hari. Empat trak dalam konvoi bantuan 20 trak itu membawa ubat-ubatan dan bekalan perubatan, kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO). Pekerja bantuan dan doktor memperingatkan bahawa ia tidak cukup untuk menangani krisis kemanusiaan yang semakin merosot di Gaza.

  “Ia adalah mimpi ngeri. Jika lebih banyak bantuan tidak datang, saya bimbang kita akan sampai ke tahap di mana pergi ke hospital akan membawa lebih banyak mudarat daripada manfaat,” kata Mehdat Abbas, seorang pegawai di Kementerian Kesihatan yang dikendalikan Hamas.

  Di hospital-hospital di seluruh di wilayah itu, kecerdasan sedang diuji. Abed menggunakan cuka rumah daripada kedai sebagai bahan pembasmi kuman sehingga kedai-kedai kehabisan stok, katanya.

  Terlalu ramai doktor yang mempunyai idea yang sama. Kini, dia membersihkan luka dengan campuran garam dan air yang tercemar yang menitis dari paip kerana Israel memotong bekalan air.

  Kekurangan bekalan pembedahan telah memaksa beberapa kakitangan terpaksa menggunakan jarum jahit untuk menjahit luka, yang boleh merosakkan tisu, kata Abed.

  Kekurangan pembalut telah memaksa jururawat membalut pakaian di sekitar luka yang besar, yang boleh menyebabkan jangkitan.

  Kekurangan implan ortopedik telah memaksa Abed menggunakan skru yang tidak sesuai untuk tulang pesakitnya.

  Terdapat kekurangan antibiotik, jadi dia memberikan pil tunggal daripada kursus berganda kepada pesakit yang mengalami jangkitan bakteria yang teruk.

  “Kami sedang melakukan yang terbaik untuk menstabilkan pesakit bagi mengawal keadaan. Orang ramai mati kerana perkara ini,” katanya.

  Apabila Israel memotong bekalan bahan api kepada loji janakuasa tunggal wilayah itu dua minggu lalu, jentera-jentera bergemuruh di Gaza mula beroperasi untuk menjaga peralatan sokongan hidup berjalan di hospital.

  Pihak berkuasa sedang mencari diesel dengan bersungguh-sungguh untuk menjaga jentera-jentera itu beroperasi.

  Agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sedang mengedarkan stok sisa yang tinggal. Pemandu kenderaan sedang mengosongkan tangki petrol mereka.

  Di beberapa hospital, lampu-lampu sudah dipadam. Di Hospital Nasser di bandar selatan Khan Younis minggu ini, jururawat dan pembantu pembedahan memegang telefon bimbit mereka di atas meja pembedahan, membimbing pakar bedah dengan lampu suluh semasa pembedahan.

  Di Hospital Shifa, yang terbesar di Gaza, di mana Abed juga bekerja minggu ini, unit rawatan rapi beroperasi dengan menggunakan jentera berkuasa tetapi kebanyakan bilik lain tidak mempunyai bekalan elektrik.

  Penghawa dingin adalah satu kemewahan pada masa dahulu.

  Abed melihat titisan peluh yang mengalir dari dahi pesakitnya semasa beliau melakukan pembedahan.

  Orang-orang yang cedera dalam serangan udara mengatasi kemudahan-kemudahan tersebut. Hospital tidak mempunyai bilik yang mencukupi untuk mereka. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Utusan AS ke PBB berikrar sokong keluarga Jepun yang diculik Korea...

  TOKYO, 18 APRIL - Amerika Syarikat (AS) berdiri bersama Jepun sehingga semua warga Jepun yang diculik oleh Korea Utara beberapa dekad lalu pulang ke...