Wednesday, February 8, 2023
31.8 C
Brunei

-

DPMM FC julang Piala FA Brunei 2022

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 4 DIS – Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah, Menteri Kanan di Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Sarah, berkenan berangkat menyaksikan perlawanan akhir Piala FA Brunei 2022 antara pasukan DPMM FC dan Kasuka SC di Padang dan Balapan, Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas, hari ini.

Berangkat sama ialah Duli Yang Teramat Mulia Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Malik, Yang Teramat Mulia Pengiran Muda ‘Abdul Muntaqim, Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Muneerah Madhul Bolkiah, Yang Teramat Mulia Pengiran Muda Muhammad Aiman dan Yang Teramat Mulia Pengiran Anak Faathimah Az-Zahraa’ Raihaanul Bolkiah.

DPMM FC telah muncul juara selepas menewaskan Kasuka SC 2-1 dalam aksi final, sekali gus menutup tirai pertandingan bola sepak tempatan.

Keputusan tersebut memberikan titik penamat kepada penantian negara dalam persaingan bola sepak domestik sejak permulaan pandemik COVID pada Mac 2020.

Sebelum musim ini, Brunei Darussalam sudah lama tidak menyaksikan kemenangan pada peringkat liga atau piala sejak dunia dilanda virus, yang memaksa perlawanan dibatalkan.

Dalam aksi final tersebut, Kasuka telah mendahului perlawanan pada minit ke-13 melalui Leon Sullivan Taylor, yang merupakan pemain penyerang utama pasukan.

Walau bagaimanapun, Kapten DPMM FC, Muhammad Azwan Ali Rahman telah menyamakan kedudukan sejurus sebelum tamat babak pertama.

Muhammad Shahrazen Said muncul sebagai pemain Gegar Gegar yang membawa kemenangan kepada pasukannya selepas menjaringkan gol pada minit ke-72, sekali gus memenangi gelaran juara Piala FA Brunei kedua dan trofi domestik utama yang ketiga.

Pasukan yang berpangkalan di Jerudong itu juga mengesahkan kedudukan mereka sebagai wakil negara dalam sesi kelayakan semasa perlawanan playoff Persekutuan Bola Sepak Asia (AFC) 2023-2024 musim depan.

DYTM Paduka Seri Pengiran Muda Mahkota Pengiran Muda Haji Al-Muhtadee Billah dan YTM Paduka Seri Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Sarah berkenan berangkat menyaksikan perlawanan antara DPMM FC dan Kasuka SC di Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas, kelmarin. Berangkat sama ialah DYTM Paduka Seri Pengiran Muda ‘Abdul Malik, YTM Pengiran Muda ‘Abdul Muntaqim, YTM Pengiran Anak Muneerah Madhul Bolkiah, YTM Pengiran Muda Muhammad Aiman dan YTM Pengiran Anak Faathimah Az-Zahraa’ Raihaanul Bolkiah. – Gambar oleh Infofoto
Pasukan DPMM FC bergambar bersama pingat dan trofi yang dimenangi mereka. – Gambar oleh Infofoto
Antara aksi dalam perlawanan akhir Piala FA Brunei 2022 di Padang dan Balapan, Kompleks Sukan Negara Hassanal Bolkiah, Berakas, kelmarin. – Gambar serahan Infofoto

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -