Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Dua pesawat JetBlue ‘tersadung’ sayap dengan ekor

  BOSTON, 9 FEB – Dua pesawat JetBlue terlanggar pagi kelmarin di Lapangan Terbang Antarabangsa Boston Logan, dengan satu hujung sayap menyentuh ekor pesawat lain.

  Tidak ada sesiapa yang cedera dengan kedua-dua penerbangan dibatalkan, kata Jennifer Mehigan dari Penguasa Pelabuhan Massachusetts dalam e-mel.

  Sayap kiri JetBlue Flight 777 terlanggar penstabil mendatar kanan JetBlue Flight 551 sekitar jam 6:40 pagi manakala kedua-dua jet Airbus 321 berada di atas pelantar nyah ais, di kawasan tarmak yang dikawal oleh syarikat penerbangan itu, menurut Pihak berkuasa Penerbangan Persekutuan yang membuka siasatan.

  Sayap pesawat yang rosak akibat terlanggar dengan ekor pesawat lain di Lapangan Terbang Boston Logan pada 8 Februari. – AP

  Mehigan berkata pesawat itu “terlanggar semasa berada di kawasan nyah ais” dan menyifatkan perlanggaran itu sebagai’”sangat kecil’. Penumpang berkata mereka dipindahkan ke pesawat lain.

  Brian O’Neil, yang sedang terbang ke Super Bowl, berkata pesawatnya mengekori kenderaan ke kawasan penyah ais apabila dia menyedari ia ‘sangat dekat’ dengan pesawat lain yang diletakkan di kawasan itu.

  “Selepas kami melepasi, kami terasa hentakan dan kapten bercakap melalui pembesar suara untuk mengatakan kami baru sahaja terlanggar pesawat lain,” kata O’Neil, yang sejak itu menaiki penerbangan baharu ke Las Vegas. “Bagi saya, rasanya seperti kita tersadung sesuatu.”

  JetBlue mengesahkan kejadian itu dan berkata penerbangan ke Las Vegas dan Orlando akan beroperasi pada pesawat lain manakala kedua-dua pesawat tidak beroperasi untuk pembaikan.

  “Keselamatan adalah keutamaan JetBlue, dan kami akan berusaha untuk menentukan bagaimana dan mengapa insiden ini berlaku,” kata kenyataan itu. – AP

   

   

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan gesa kerjasama global tangani provokasi Korea Utara

  SEOUL, 23 FEB - Menteri Luar Korea Selatan Cho Tae Yul menggesa negara anggota Kumpulan 20 (G20) memainkan peranan aktif dalam menangani ancaman ketenteraan...