Tuesday, April 23, 2024
31.4 C
Brunei

  -

  ECB kekalkan kadar faedah buat kali pertama

  BERLIN, 26 OKT – Bank Pusat Eropah (ECB) tidak mengubah kadar faedah pada mesyuaratnya hari ini, sekali gus menamatkan beberapa siri kenaikan yang bermula pada Julai tahun lalu.

  Penggubal dasar telah menaikkan kadar pada setiap 10 mesyuarat terakhir mereka ketika mereka berusaha untuk mengekang inflasi yang melambung tinggi didorong sebahagian besarnya oleh lonjakan harga tenaga berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

  Inflasi masih dijangkakan untuk kekal “terlalu tinggi terlalu lama”, kata ECB dalam satu kenyataan, sambil menyatakan kadar utama telah menurun dan tekanan harga asas ‘terus berkurangan’.

  Setelah mencapai paras tertinggi dua angka pada akhir tahun lepas, inflasi zon euro berada pada 4.3 peratus pada September.

  Walaupun angka itu masih lebih dua kali ganda sasaran ECB sebanyak dua peratus, peningkatan kos pinjaman juga menunjukkan tanda-tanda aktiviti ekonomi lembap dalam blok mata wang itu.

  Tindakan ECB sebelum ini sedang ‘dilaksanakan secara paksa dalam keadaan pembiayaan’.

  “Ini semakin menjejas permintaan dan dengan itu membantu menurunkan inflasi,” kata ECB.

  Keputusan untuk kekal kepada kadar faedah pada mesyuarat hari ini – diadakan secara luar biasa di Athens – meninggalkan kadar deposit utama ECB pada empat peratus.

  Dua puluh enam ahli majlis pentadbiran ECB tidak akan memikirkan secara serius tentang kenaikan kadar sekali lagi ‘di tengah-tengah ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap prospek global’, kata penganalisis Pictet Frederik Ducrozet sebelum mesyuarat hari ini. – AFP

  Gambar fail menunjukkan Presiden ECB, Christine Lagarde bercakap kepada media di depan bangunan ECB di Frankfurt, Jerman. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Kim ketuai latihan roket yang mensimulasikan serangan balas nuklear

  PYONGYANG, 23 APRIL - Pemimpin Korea Utara, Kim Jong Un menyelia pelancaran salvo pelancar roket berbilang ‘super besar’ negara itu yang mensimulasikan serangan balas...