Wednesday, December 6, 2023
30 C
Brunei

  -

  Ekonomi Brunei saksikan kemajuan signifikan

  Oleh Sim Y. H.
  Gambar oleh Muiz Matdani

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 JUN – Bergerak ke hadapan untuk mencapai Wawasan Brunei 2035 dengan berpandukan Pelan Tindakan Ekonomi Brunei Darussalam, ekonomi negara telah menyaksikan kemajuan yang signifikan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, khususnya dalam sektor bukan minyak dan gas.

  Sektor berkenaan telah menunjukkan pertumbuhan pada purata 5 peratus sejak 2019, kata Timbalan Menteri Kewangan dan Ekonomi (Eko-nomi), Kementerian Kewangan dan Ekonomi, Haji Khairuddin bin Haji Abdul Hamid dalam ucapannya semasa Majlis Penutup Minggu Ekonomi, Pameran dan Persidangan Pertengahan Tahun Brunei (Brunei MYCE) 2022 yang berlangsung di Dewan Musyawarah, Pusat Persidangan Antarabangsa, Berakas, hari ini.

  Pada 2021, beliau mendedahkan bahawa eksport sektor bukan minyak dan gas negara telah melepasi eksport sektor minyak dan gas.

  Di samping itu, ulasnya lagi, pelbagai inisiatif untuk mempelbagaikan ekonomi yang dilaksanakan dalam sektor hiliran, makanan, pelancongan dan perkhidmatan, dijangka akan terus menyumbang kepada pertumbuhan sektor bukan minyak dan gas.

  Namun begitu, tegasnya lagi, masih banyak usaha yang perlu dilaksanakan melalui pendekatan seluruh negara oleh kedua-dua sektor awam dan swasta serta juga sokongan daripada seluruh penduduk negara ini.

  Haji Khairuddin ketika menyampaikan ucapan pada majlis penutup Minggu Ekonomi Brunei MYCE 2022.
  Haji Khairuddin menyampaikan sijil penghargaan kepada pembentang-pembentang forum dan seminar.

  “Sebagai sebuah ekonomi kecil yang sangat bergantung kepada perdagangan bagi penggunaannya dan pembuatannya, ancaman penyahglobalisasi yang semakin berkembang adalah membimbangkan.

  “Pembahagian ekonomi dunia seperti yang kita maklumi akan membawa kepada peningkatan kos dan ketidakberkesanan bagi Brunei,” tekannya.

  Haji Khairuddin menegaskan kita perlu bekerjasama rapat dengan rakan-rakan serantau dan luar untuk memastikan bahawa kita akan terus dapat memanfaatkan perjanjian dua hala dan memorandum persefahaman serta perjanjian perdagangan bebas (FTA).

  Pada masa yang sama, kesalinghubungan serantau dan global kita juga perlu diperbaiki, untuk membolehkan perniagaan dan warga kita berkembang ke dalam pasaran luar negara, katanya lagi.

  Di samping itu, beliau juga menyatakan kita perlu memanfaatkan sepenuhnya pelbagai FTA yang dimeterai dengan memastikan bahawa semua perkhidmatan dan produk berupaya untuk mengakses pasaran-pasaran berkenaan dengan menginstitusikan autoriti kompeten, standard dan persijilan serta memastikan kuantiti dan kualiti produk kita.

  Dalam majlis berkenaan, Haji Khairuddin turut menyempurnakan penyampaian sijil penghargaan kepada moderator dan ahli-ahli panel bagi sesi perbincangan simposium dan bengkel yang diadakan semasa Minggu Ekonomi.

  Minggu Ekonomi yang membawa tema ‘Ke Arah Ekonomi yang Dinamik dan Berdaya Tahan’ dihoskan oleh Kementerian Kewangan dan Ekonomi, berlangsung selama lima hari bermula 28 Jun hingga 2 Julai di mana beberapa aktiviti lain turut diadakan sepanjang minggu.

  Ia termasuk persidangan dan forum yang dikelolakan oleh Bank Islam Brunei Darussalam (BIBD), Universiti Islam Sultan Sharif Ali (UNISSA) dan Universiti Teknologi Brunei (UTB).

  Minggu Ekonomi menumpukan kepada topik-topik berkaitan dengan pertumbuhan dan pembangunan ekonomi, iaitu Keluaran Dalam

  Negara Kasar (KDNK), cara-cara menggalakkan pertumbuhan, pembangunan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) dan mempromosikan perdagangan melalui FTA.

  Minggu Ekonomi bermatlamat untuk meningkatkan pemahaman mengenai ekonomi Negara Brunei Darussalam dan penyumbang-penyumbang kepada pertumbuhan ekonomi serta prospek ekonomi dunia dan serantau.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China jadi contoh dunia bagi hak asasi manusia

  BEIJING, 5 DIS – China kelmarin menganjurkan seminar sempena ulang tahun ke-75 Deklarasi Hak Asasi Manusia Dunia di Beijing yang disertai lebih 70 peserta...