Monday, April 22, 2024
28.3 C
Brunei

  -

  Erdogan pilih raikan secara sederhana republik sekular Turkiye ke-100

  ANKARA, 29 OKT – Turkiye menandakan ulang tahun ke-100 penubuhan republik sekular moden dari runtuhan Empayar Uthmaniyyah hari ini, tetapi tidak mengharapkan sambutan besar atau sambutan gala untuk memperingati peristiwa penting itu.

  Kerajaan Presiden Turkiye Recep Tayyip Erdogan telah memilih untuk mengadakan sambutan sederhana 100 tahun, yang diadakan beberapa bulan selepas gempa bumi dahsyat yang mengorbankan 50,000 orang dan bertepatan dengan perang Israel-Hamas yang telah menggegarkan Timur Tengah.

  Bagaimanapun, ia telah menimbulkan kekecewaan dalam kalangan ramai di Turkiye yang merasakan bahawa legasi bapa pengasas republik itu, Mustafa Kemal Ataturk, diserang oleh kerajaan Erdogan. Mereka melihat kekurangan kemegahan dan keriangan sebagai usaha kerajaan, yang berakar umbi dalam gerakan Islam Turkiye, untuk memadamkan ingatan Ataturk.

  Erdogan akan mematuhi protokol tradisional meletakkan kalungan bunga di makam Ataturk di ibu negara dan berjabat tangan dengan perarakan duta dan pegawai peringkat tinggi di istananya. Beliau kemudiannya akan pergi ke Istanbul untuk menyaksikan perarakan kapal tentera di Bosporus diikuti dengan pertunjukan dron dan bunga api. Dalam ucapannya sempena sambutan itu, Erdogan dijangka menonjolkan pencapaian kerajaannya dalam tempoh 20 tahun lalu.

  Awal tahun ini, Erdogan menjemput ramai pemimpin asing untuk meraikan pemilihan semula bagi penggal ketiga sebagai presiden pada bulan Mei tetapi tidak akan menganjurkan majlis resepsi untuk menandakan peristiwa penting republik itu. Penyiar negeri TRT mengumumkan ia membatalkan program khas 100 tahun kerana perang di Gaza.

  Ramai di Turkiye akan mengadakan perayaan atau parti peribadi mereka sendiri di restoran atau rumah. Perbandaran yang dikendalikan oleh parti pembangkang menganjurkan konsert dan perarakan. Bintang pop Tarkan, pemain piano klasik Fazil Say adalah antara artis yang telah mengarang perarakan untuk menandakan ke-100 tahun.

  “Ada mereka yang masih mempunyai masalah dengan republik kita 100 tahun kemudian,” kata ketua pembangkang kanan tengah Parti Iyi, Meral Aksener, menuduh kerajaan tidak melepaskan peluang untuk memastikan “tahun ke-100 (perayaan) jatuh rata.” Dia dan yang lain percaya perhimpunan besar-besaran pro-Palestin yang dihadiri Erdogan pada kelmarin dianjurkan khas untuk membayangi sambutan 100 tahun itu.

  Tetapi Ahmet Hakan, kolumnis untuk akhbar Hurriyet yang pro-kerajaan, berkata sambutan yang diperkecilkan menjadi ‘tidak dapat dielakkan’ disebabkan oleh tindakan Israel di Gaza, yang telah mencetuskan gelombang protes khususnya di negara-negara majoriti Islam, sebagai tindak balas terhadap serangan Hamas mengenai Israel pada 7 Oktober lalu. – AP

  Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan bercakap kepada rakyat Turkiye semasa perhimpunan untuk menunjukkan solidariti mereka dengan rakyat Palestin, di Istanbul, Turkiye, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...