Monday, March 4, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  Eropah capai perjanjian mengenai peraturan AI komprehensif pertama di dunia

  LONDON, 10 DIS – Perunding Kesatuan Eropah (EU) mencapai perjanjian pada hari Jumaat mengenai peraturan kecerdasan buatan (AI) komprehensif pertama di dunia, membuka jalan untuk pengawasan undang-undang teknologi AI yang telah berjanji untuk mengubah kehidupan seharian dan mendorong amaran tentang wujud bahaya kepada manusia.

  Perunding dari Parlimen Eropah dan 27 negara anggota blok itu mengatasi perbezaan besar dalam perkara kontroversi termasuk AI generatif dan penggunaan polis pengawasan pengecaman muka untuk menandatangani perjanjian politik tentatif untuk Akta AI.

  “Deal!!” tweet Pesuruhjaya Eropah, Thierry Breton sebelum tengah malam. “EU menjadi benua pertama yang menetapkan peraturan yang jelas untuk penggunaan AI.”

  Keputusan itu diperoleh selepas perbincangan tertutup maraton minggu ini, dengan sesi awal berlangsung 22 jam sebelum pusingan kedua bermula pagi Jumaat.

  Pegawai berada di bawah senjata untuk mendapatkan kemenangan politik untuk undang-undang perdana. Kumpulan masyarakat sivil, bagaimanapun, memberikan sambutan yang baik sambil menunggu butiran teknikal yang perlu diselesaikan dalam beberapa minggu akan datang. Mereka berkata perjanjian itu tidak cukup jauh dalam melindungi orang ramai daripada bahaya yang disebabkan oleh sistem AI.

  “Perjanjian politik hari ini menandakan permulaan kerja teknikal yang penting dan perlu mengenai butiran penting Akta AI, yang masih hilang,” kata Daniel Friedlaender, ketua pejabat Eropah di Persatuan Industri Komputer dan Komunikasi, kumpulan lobi industri teknologi.

  EU telah mendahului awal dalam perlumbaan global untuk menyusun pagar AI apabila ia melancarkan draf pertama buku peraturannya pada tahun 2021. Ledakan baru-baru ini dalam AI generatif, bagaimanapun, menyebabkan pegawai Eropah berebut-rebut untuk mengemas kini cadangan yang bersedia untuk digunakan sebagai pelan tindakan untuk dunia.

  Parlimen Eropah masih perlu mengundi mengenai akta itu awal tahun depan, tetapi dengan perjanjian yang dilakukan itu adalah formaliti, kata ahli parlimen Itali yang mengetuai usaha rundingan badan itu, Brando Benifei kepada The Associated Press lewat Jumaat. – AP

  Logo OpenAI dipaparkan pada telefon bimbit dengan imej pada monitor komputer yang dijana oleh model teks-ke-imej ChatGPT Dall-E, pada 8 Disember 2023, di Boston. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Filipina gesa jiran berdiri bersama lebih teguh di Laut China Selatan

  MELBOURNE, 4 MAC - Setiausaha Hal Ehwal Luar Filipina, Enrique Manalo menggesa jiran serantau hari ini supaya berdiri bersama lebih teguh dalam menegakkan kedaulatan...