Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Ewiniar landa Filipina, ribuan larikan diri

  MANILA, 26 MEI – Ribut kuat melanda pulau paling padat penduduk di Filipina hari ini, menyebabkan hujan lebat dan banjir yang memaksa lebih 8,000 orang meninggalkan rumah mereka.

  Selepas ribut mendarat di pulau tengah Samar lewat Jumaat, ribut pertama melanda Filipina tahun ini bertambah kuat apabila ia melanda barat laut ke pulau utama Luzon di mana ia berhenti berhampiran ibu negara Manila.

  Ribut tropika Ewiniar, yang telah diberi nama tempatan Aghon, mencurahkan lebih daripada 200 milimeter hujan di bahagian wilayah Quezon dalam tempoh 24 jam hingga 8 pagi hari ini, kata peramal cuaca negeri.

  Angka yang dipaparkan di laman Facebook kerajaan wilayah menunjukkan lebih 6,000 orang terpaksa meninggalkan rumah mereka.

  Air banjir mencecah setinggi tiga meter di sepanjang pantai dan bekalan elektrik terputus di kebanyakan kawasan, kata pegawai bencana wilayah Mary Joy Adam kepada AFP.

  Gambar Freepik

  “Hujan sudah reda sekarang jadi kami menjangkakan banjir akan mula surut dalam masa terdekat,” kata Adam.

  “Majoriti kawasan perbandaran mengalami gangguan bekalan elektrik jadi penyelamat perbandaran kami mendapati sukar untuk melaporkan kepada kami.”

  Dua orang, termasuk seorang budak lelaki berusia 14 tahun, terbunuh akibat pokok tumbang dalam kejadian berasingan, kata pegawai bencana Quezon.

  Di wilayah Laguna, pegawai bencana berkata lebih 2,000 orang telah mencari perlindungan kerana lebih separuh daripada 30 kawasan perbandaran dilanda banjir.

  Gambar yang dikongsi oleh agensi kerajaan tempatan di Facebook menunjukkan penyelamat menggunakan bot untuk mencapai orang yang terkandas akibat hujan lebat.

  Foto-foto lain menunjukkan pokok-pokok besar yang tumbang akibat angin kencang yang mencapai kelajuan angin maksimum 95 kilometer sejam ketika ribut menghala ke timur laut ke arah Lautan Pasifik.

  Kira-kira 20 ribut dan taufan melanda negara atau perairan sekitarnya setiap tahun, merosakkan rumah dan infrastruktur serta membunuh ratusan orang.

  Musim hujan biasanya bermula pada bulan Jun tetapi pihak berkuasa telah memberi amaran ia mungkin ditangguhkan oleh fenomena cuaca El Nino yang telah membawa kemarau ke seluruh negara. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...