Monday, February 6, 2023
22.7 C
Brunei

-

Fahami bahaya dan risiko dadah

Oleh Salawati Haji Yahya
Gambar serahan BASMIDA

BANDAR SERI BEGAWAN, 8 JAN – Persatuan Basmi Dadah (BASMIDA), baru-baru ini, telah menganjurkan Program Pendidikan Pencegahan Penyalahgunaan Dadah, di ibu pejabatnya di Kampung Anggerek Desa.

Program berkenaan diserikan dengan Ceramah Antidadah dalam usaha mewujudkan kesedaran mengenai bahaya dan kesan penyalahgunaan dadah yang disampaikan oleh Pengiran Kamarul Zaman bin Pengiran Haji Chuchu.

Selain itu, program berkenaan juga dimeriahkan dengan aktiviti mewarna slogan, aktiviti minda kreatif lukisan antidadah untuk kanak-kanak berumur sembilan tahun ke atas dan kuiz antidadah.

Naib Yang Dipertua Persatuan BASMIDA, Hajah Linda Aini binti Abdullah selaku pengerusi Program Pendidikan Pencegahan Dadah (PDE) dalam ucapannya antara lain menggariskan peranan persatuan adalah untuk mengendalikan program dan aktiviti pendidikan pencegahan penyalahgunaan dadah.

Beliau seterusnya menjelaskan, pencegahan amat penting kerana ia juga merupakan salah satu harapan yang dapat merealisasikan usaha dengan menyediakan komuniti yang berpengetahuan dan mempunyai kefahaman tentang bahaya dadah dan risikonya, selain mengetahui tentang impak penyalahgunaan dadah kepada individu, keluarga, masyarakat dan negara.

Dengan adanya program dan aktiviti melalui pendidikan pencegahan berkenaan, ujar beliau, persatuan berharap akan dapat membina sebuah komuniti yang mempunyai pengetahuan tentang bahaya dadah dan risikonya selain mempunyai daya ketahanan yang tinggi dalam menangani masalah dan isu-isu penyalahgunaan dadah.

Hajah Linda Aini bergambar ramai bersama para pemenang aktiviti program yang dianjurkan.
Pengiran Kamarul Zaman semasa menyampaikan ceramah pada program berkenaan.
Hajah Aini.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Bekas Menteri dijatuhi hukuman penjara 2 tahun

SEOUL, KOREA SELATAN, 3 FEB - Mahkamah Korea Selatan hari ini menjatuhkan hukuman penjara dua tahun kepada bekas Menteri Kehakiman, Cho Kuk, selepas dia...
- Advertisment -