Monday, April 22, 2024
24.1 C
Brunei

  -

  Feleti Teo dinamakan perdana menteri Tuvalu yang baharu

  MELBOURNE, 26 FEB – Bekas Peguam Negara Tuvalu, Feleti Teo dilantik sebagai perdana menteri negara kecil Pasifik Selatan itu, pada hari ini, selepas pilihan raya sebulan lalu menggulingkan pemimpin kerajaan terakhir.

  Teo adalah satu-satunya calon yang dicalonkan oleh 15 rakan ahli parlimennya dan Gabenor Jeneral Tofiga Vaevalu Falani mengisytiharkan beliau dipilih tanpa undi, kata setiausaha kerajaan Tufoua Panapa dalam satu kenyataan.

  Majlis angkat sumpah jawatan Teo dan Kabinetnya akan diadakan hujung minggu ini.

  Tidak jelas bagaimana kerajaan baharu itu akan menjejaskan pengaruh China di negara yang mempunyai kira-kira 11,500 orang di tengah-tengah antara Australia dan Hawaii.

  Perdana menteri sebelum ini, Kausea Natano, dan tiga daripada lapan menterinya tidak dipilih semula pada pilihan raya 26 Januari.

  Natano mahu Tuvalu kekal sebagai salah satu daripada hanya 12 negara yang mempunyai hubungan diplomatik rasmi dengan Taiwan, demokrasi yang ditadbir sendiri yang didakwa China sebagai wilayahnya sendiri.

  Bekas Menteri Kewangan Natano, Seve Paeniu, yang dianggap sebagai pesaing kepimpinan, telah berhujah agar hubungan Tuvalu dengan kedua-dua Beijing dan Taiwan dikaji semula.

  Perjanjian keselamatan yang dicadangkan antara Tuvalu dan Australia boleh ditulis semula atau dibatalkan di bawah kerajaan baharu.

  Perjanjian itu, diumumkan pada November tahun lalu, membuatkan Australia komited untuk membantu Tuvalu dalam  tindak balas kepada bencana alam yang besar, wabak dan pencerobohan tentera. – AP

  Funafuti, pulau utama Tuvalu, diambil gambar pada 13 Oktober 2011. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Parti Presiden Maldives dijangka menang besar dalam pilihan raya

  NEW DELHI, 22 APRIL - Parti Presiden Mohamed Muizzu dijangka menang besar dalam Pilihan Raya Parlimen Maldives, kelmarin. Menurut media tempatan, parti Muizzu Kongres Nasional...