Saturday, May 25, 2024
29 C
Brunei

  -

  Filipina tidak akan gunakan meriam air ke atas kapal China

  MANILA, 6 MEI – Presiden Ferdinand Marcos berkata hari ini Filipina tidak akan bertindak balas terhadap penggunaan meriam air oleh China terhadap kapalnya, menolak penggunaan peralatan ‘menyerang’ ketika Manila menegaskan kedaulatannya di Laut China Selatan yang dipertikaikan.

  Beijing telah menghantar ratusan pengawal pantai dan kapal lain untuk mendesak tuntutannya ke atas sebahagian besar laluan air penting walaupun tribunal antarabangsa memutuskan bahawa tuntutannya tidak mempunyai asas undang-undang.

  Dalam konfrontasi terbaharu pada 30 April, Manila berkata Pengawal Pantai China merosakkan sebuah kapal Pengawal Pantai Filipina dan sebuah lagi kapal kerajaan dengan meriam air tekanan tinggi ketika bot itu membawa bahan api, makanan dan air kepada nelayan Filipina di Beting Scarborough.

  “Kami tidak akan mengikut langkah pengawal pantai China dan kapal China,” kata Marcos hari ini apabila ditanya sama ada Manila akan mula menggunakan meriam air di kapal pengawal pantainya sendiri untuk membalas dendam.

  “Bukan misi tentera laut dan pengawal pantai kami untuk memulakan atau meningkatkan ketegangan. Kami tidak berniat untuk menyerang sesiapa dengan meriam air atau sebarang serangan (peralatan) lain.”

  Marcos menambah bahawa ‘perkara terakhir’ yang dikehendaki Filipina adalah ‘meningkatkan ketegangan’ di perairan yang dipertikaikan.

  Jurucakap Pengawal Pantai Filipina berkata pada Rabu bahawa strategi Manila adalah untuk mendedahkan dan mendapatkan kecaman antarabangsa terhadap tingkah laku Beijing di Laut China Selatan untuk menggalakkan usaha bersatu bagi memastikan kebebasan
  pelayaran di laluan air strategik itu.

  Marcos berkata Filipina akan terus bertindak balas terhadap insiden Laut China Selatan melalui cara diplomatik. – AFP

  Gambar dari rakaman video menunjukkan kapal Pengawal Pantai Filipina, BRP Bagacay terkena meriam air dari kapal pengawal pantai China berhampiran beting Scarborough pada 30 April. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Tentera Iran keluarkan laporan nahas helikopter Raisi dan delegasinya

  TEHRAN, 24 MEI - Staf Am Angkatan Bersenjata Iran telah mengeluarkan laporan pertama mengenai aspek dan sebab-sebab di sebalik kemalangan helikopter baru-baru ini yang...