Thursday, April 18, 2024
23.7 C
Brunei

  -

  Ford hentikan pengeluaran F-150 elektrik selepas kebakaran bateri

  DEARBORN, 16 FEB – Ford Motor Co. telah menggantung pengeluaran dan menghentikan penghantaran pikap elektrik F-150 Lightning selepas baterinya terbakar semasa pemeriksaan kualiti pra-penghantaran.

  Pengeluaran di Pusat Kenderaan Elektrik Ford Rouge di Dearborn, Michigan, telah dihentikan sehingga sekurang-kurangnya akhir minggu depan.

  Pembuat kereta itu berkata dalam satu kenyataan kelmarin, ia tidak mempunyai sebab untuk mempercayai pikap elektrik yang sudah digunakan oleh pelanggan terjejas disebabkan isu bateri.

  “Menjelang akhir minggu depan, kami menjangkakan untuk memuktamadkan siasatan kami dan menggunakan apa yang kami pelajari pada proses pengeluaran bateri trak,” kata jurucakap Ford, Emma Berg dalam kenyataan itu. “Ini mungkin mengambil masa beberapa minggu.”

  Kebakaran berlaku di kawasan luar berhampiran di Dearborn di mana kenderaan ditahan untuk pemeriksaan kualiti. Trak yang mengalami masalah bateri dan dua kenderaan berdekatan rosak akibat kebakaran, kata Berg. Na-mun tiada kecederaan dilaporkan.

  Ford F-150 Lightning dipamerkan di Pameran Auto Philadelphia, di Philadelphia, 27 Januari lalu. – AP

  Syarikat itu percaya ia telah mengenal pasti punca masalah bateri, termasuk kemungkinan populasi trak terjejas olehnya.

  “Kami memantau data kenderaan untuk membantu memastikan kenderaan kami berprestasi seperti yang diharapkan di lapangan,” kata Berg.

  Syarikat itu akan terus menahan trak yang telah siap sehingga perubahan kejuruteraan dan pengeluaran dibuat.

  Bateri untuk trak itu dibekalkan oleh SK Innovation, pembekal Korea dengan kilang di Georgia.

  Penghentian pengeluaran datang pada masa yang tidak sesuai untuk Ford, yang telah bergelut dengan isu kualiti, penarikan balik dan kos jaminan yang tinggi selama beberapa tahun.

  Tahun lepas, Ford menjual lebih 15,000 trak dalam tahun penuh pertama pengeluarannya. – AP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Ular punca perkhidmatan kereta api Jepun tergendala

  TOKYO, 17 APRIL – Walaupun kelewatan kecil dalam kereta api peluru yang sangat dibanggakan di Jepun adalah jarang berlaku, dan yang lebih luar biasa...