Forum tingkatkan pengetahuan mengenai PCOS, TTC

Oleh Nurdiyanah R.

BANDAR SERI BEGAWAN, 24 MAC – Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan (KKBS) melalui Jabatan Pembangunan Masyarakat (JAPEM) dengan kerjasama Majlis Belia Brunei (MBB) telah mengungkayahkan forum bersempena Sambutan Hari Wanita Antarabangsa 2022 yang bertajuk Mengenai Wanita: Apakan Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) dan Trying to Conceive (TTC) ani? yang diadakan secara maya menerusi platform Zoom Meeting, petang hari ini.

Forum berkenaan adalah salah satu usaha untuk meningkatkan kesedaran mengenai isu kesihatan dalaman wanita terutama yang jarang diketengahkan termasuklah masalah kesuburan sekali gus menjauhi stigma-stigma dalam kalangan masyarakat secara menyeluruh.

Hadir menyaksikan forum tersebut ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara, Yang Berhormat Dayang Khairunnisa binti Haji Ash’ari, juga selaku yang di-pertua MBB.

Acara tersebut turut disambut baik dengan penglibatan lebih 300 orang terdiri daripada pegawai-pegawai kerajaan, persatuan badan-badan bukan kerajaan (NGO), penuntut-penuntut institut pengajian tinggi dan orang awam.

Sementara itu, empat ahli panel telah dijemput untuk mengendalikan forum berkenaan yang terdiri daripada dua orang pakar perubatan, Penolong Profesor, Kejururawatan dan Perbidanan Universiti Brunei Darussalam (UBD), Dr Sarena binti Haji Hashim dan Gynaecologist dan Obstetrician Klinik Prema, Dr Dayang Hajah Sohaila binti Islam.

Manakala dua orang panel lagi iaitu Angie Ang dan Dayang Rina binti Habib serta Dayang Nurul Izyan binti Anver selaku moderator.

Forum tersebut dijalankan dengan bermatlamat untuk memberikan pengetahuan, sokongan dan membuka minda para wanita, ahli keluarga dan orang ramai mengenai isu PCOS dan aspek penjagaan kesihatan dalaman yang memberi kesan terhadap kesihatan mental.

Sepanjang berlangsungnya forum tersebut, para panel telah mengongsikan mengenai pengetahuan dan pengalaman masing-masing mengenai PCOS dan kesihatan dalaman wanita serta kaitannya dengan percubaan untuk mendapatkan zuriat.

Dengan forum ini, ia boleh mendidik peserta-peserta untuk lebih mengenali simptom-simptom dan juga langkah-langkah untuk mencegah atau mengurangkan risiko PCOS di samping pendedahan bagaimana keluarga boleh memberi sokongan dan dorongan kepada mereka yang mengalami PCOS.

Yang Berhormat Dayang Khairunnisa ketika menyertai forum tersebut.- Gambar serahan JAPEM