Wednesday, June 26, 2024
23.5 C
Brunei

  -

  FPT, Nvidia bina kilang AI AS$200 juta di Vietnam

  HANOI, 24 APRIL – Syarikat teknologi gergasi Vietnam, FPT merancang untuk membina sebuah kilang kecerdasan buatan (AI) bernilai AS$200 juta menggunakan teknologi Nvidia, kata syarikat itu kelmarin, ketika Vietnam menyasarkan untuk menjadi hab semikonduktor dan AI.

  Sudah lama menjadi destinasi kos rendah untuk membuat pakaian, kasut dan perabot, Vietnam kini mengintai peningkatan pesat dalam rantaian bekalan global dan telah meletakkan cip komputer dalam rancangan pembangunannya.

  FPT berkata ia telah mewujudkan perkongsian strategik dengan Nvidia, yang termasuk rancangan untuk membina kilang AI bernilai AS$200 juta menggunakan perisian dan cip AI Nvidia.

  “FPT komited terhadap transformasi digital, AI, cloud dan pendidikan… berusaha untuk mencapai visinya untuk menjadikan Vietnam sebagai hab AI dunia melalui kerjasama dengan Nvidia dalam teknologi, pembangunan perniagaan dan latihan,” pengerusi FPT Truong Gia Binh berkata dalam satu kenyataan.

  Kilang tersebut akan membantu FPT “mempercepat pembinaan dan pembangunan platform dan aplikasi AI,” katanya.

  Gambar oleh Business Wire semasa majlis menandatangani MoU itu berlangsung di Hanoi, Vietnam, dengan penyertaan eksekutif kanan FPT dan NVIDIA. – AP

  Peranan Nvidia dalam revolusi AI telah menggemparkan dunia, dengan cip dan perisian GPU yang berkuasa sebagai bahan penting dalam penciptaan AI generatif.

  Saingan seperti AMD atau Intel masih bergelut untuk menandingi kuasa dan kecekapan produk H100 blockbuster syarikat, yang dilancarkan pada 2022.

  Sebagai sebahagian daripada kerjasama itu, FPT merancang untuk memasukkan program Nvidia ke dalam kurikulum universiti dan sekolah tinggi untuk membangunkan sumber manusia berteknologi tinggi, yang bertujuan untuk mencapai sekurang-kurangnya 30,000 pelajar dalam tempoh lima tahun.

  Kenyataan itu tidak memberikan butiran di mana kilang itu akan dibina.

  Ketua Pegawai Eksekutif Nvidia, Jensen Huang berkata, semasa lawatan ke Vietnam Disember lalu bahawa gergasi cip AS itu mahu menubuhkan pangkalan semikonduktor di negara Asia Tenggara itu.

  Huang juga berkata Nvidia telah melabur sekitar AS$250 juta di Vietnam. – AFP

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Serangan pisau di perhentian bas sekolah di China cederakan 3

  BEIJING, 25 JUN - Seorang lelaki ditahan selepas serangan pisau yang mencederakan tiga orang di bandar Suzhou di China, termasuk seorang ibu dan anak...