Wednesday, April 17, 2024
31 C
Brunei

  -

  Fungsi sidang media berkesan

  Oleh Nurdiyanah R.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 13 FEB – Perpaduan masyarakat di negara ini, antara kerajaan, swasta dan orang awam, dalam menangani isu berbangkit mengenai pandemik COVID berjaya dicapai secara menyeluruh dengan salah satunya menerusi perlaksanaan sidang media situasi jangkitan COVID negara selama ini.

  Berikutan dengan hari terakhir bagi sidang media di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan Menteri Kewangan dan Ekonomi Kedua, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew bin Abdullah merakamkan kesyukuran mengenai keberkesanan sidang media yang dikendalikan oleh Kementerian Kesihatan, dengan adanya sesi soal jawab daripada pihak media sebagai perantaraan orang awam bukan sahaja isu kesihatan bahkan juga meliputi aspek lain seperti ekonomi, pendidikan, sosial dan sebagainya.

  Hal berkenaan, tambah beliau, begitu jelas di mana menerusinya, kita sama-sama memikul tanggungjawab secara pendekatan seluruh negara khususnya dalam mencari penyelesaian apa sahaja permasalahan yang dihadapi seperti salah satunya isu rangkaian Internet bagi keperluan semua pihak semasa berdepan dengan pandemik.

  “Sidang media ini pastinya menjadi penyalur maklumat kepada orang ramai dari segi usaha-usaha yang telah dilakukan dan langkah-langkah yang disarankan sekali gus mengongsikan pandangan atau cadangan orang ramai kepada pihak kerajaan selama ini melalui perantaraan media,” jelasnya.

  Dalam pada itu, Yang Berhormat Dato turut berkesempatan merakamkan penghargaan yang tidak terhingga atas kerjasama semua pihak antaranya para sukarelawan yang
  bertungkus lumus membantu pihak kerajaan selama ini seperti pengagihan catuan barangan makanan dan keperluan-keperluan lainnya.

  Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Amin Liew semasa sidang media di Kementerian Kesihatan, kelmarin. – Gambar oleh James Kon
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Pemimpin China, Jerman bincang krisis Ukraine

  BEIJING, 17 APRIL - Presiden China, Xi Jinping bertemu dengan Canselor Jerman, Olaf Scholz di Wisma Tetamu Diaoyutai Beijing, kelmarin. Pemimpin kedua-dua negara bertukar-tukar pandangan...