Saturday, April 20, 2024
29.4 C
Brunei

  -

  Gajah lahirkan anak kembar

  NAIROBI, 26 NOV – Seekor gajah di Kenya telah melahirkan sepasang anak kembar, kata sebuah kumpulan pemuliharaan pada Jumaat lalu, satu peristiwa yang jarang berlaku bagi mamalia darat terbesar di bumi ini.

  Save the Elephants mengatakan bahawa anak kembar kepada ibu gajah yang bernama Alto, kedua-duanya betina, dilahirkan di Taman Kebangsaan Samburu di utara Kenya.

  Pada awal tahun 2022 di taman yang sama juga terdapat anak kembar gajah yang membentuk kira-kira satu peratus kelahiran gajah, walaupun sepasang lain – seekor jantan dan seekor betina.

  Gajah savana Afrika mempunyai tempoh kehamilan terpanjang daripada mana-mana mamalia yang masih hidup, membuntingkan anaknya selama hampir 22 bulan, dan melahirkan kira-kira setiap empat tahun.

  Walau bagaimanapun, anak kembar gajah tidak selalu berjaya untuk hidup. Sepasang kembar sebelumnya yang dilahirkan di Samburu pada tahun 2006 gagal bertahan lebih dari beberapa hari.

  Gajah savana Afrika diklasifikasikan sebagai spesies yang terancam oleh Kesatuan Pemuliharaan Alam Antarabangsa (IUCN), yang mengatakan pemburuan haram dan pemusnahan habitat telah memberi kesan yang memusnahkan terhadap jumlah gajah di seluruh Afrika.

  Menurut Perkhidmatan Haiwan Kenya, terdapat lebih daripada 36,000 ekor gajah di negara Afrika Timur ini, dengan usaha untuk menghentikan pemburuan haram bagi mengawal penurunan jumlah kematian.

  Terdapat kira-kira 170,000 populasi gajah di Kenya pada tahun 1970an dan awal 1980an tetapi jumlah tersebut menurun kepada 16,000 pada akhir 1989 disebabkan oleh permintaan bagi gading, katanya. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  5 pekerja jadi sasaran serangan nekad

  KARACHI, 19 APRIL - Seorang pengebom nekad meletupkan jaketnya yang sarat dengan bahan letupan berhampiran sebuah van yang membawa pekerja kereta warga Jepun, yang...