Thursday, June 20, 2024
23 C
Brunei

  -

  Galatasaray juara liga bola sepak Turkiye

  ISTANBUL, 27 MEI – Galatasaray merangkul kejuaraan liga Turkiye, semalam, mengetepikan saingan kota Fenerbahce dengan jumlah rekod 102 mata.

  Galatasaray hanya memerlukan satu mata dalam perlawanan terakhirnya di Konyaspor, dan menang 3-1 dengan penyerang Mauro Icardi menjaringkan dua gol untuk meningkatkan jumlah gol liganya kepada 25.

  Fenerbahce menang 6-0 di tempat sendiri ke tempat terakhir Istanbulspor untuk menamatkan tiga mata di belakang 99, jumlah kedua tertinggi pernah untuk musim 38 perlawanan dalam liga.

  Fenerbahce telah menangguhkan sambutan kejuaraan selama seminggu apabila menang 1-0 di Galatasaray Ahad lalu — satu-satunya mata yang dijatuhkan juara di laman sendiri sepanjang musim.

  Fenerbahce kini telah menjadi naib juara liga enam kali sejak gelaran terakhirnya pada 2014. Pasukan itu menamatkan 32 mata di hadapan tempat ketiga Trabzonspor.

  Galatasaray akan memasuki Liga Juara-Juara dalam pusingan playoff kelayakan pada bulan Ogos, perlu menewaskan seorang lawan untuk mara ke fasa liga 36 pasukan yang diperluaskan. Fenerbahce masuk ke pusingan kelayakan kedua bermula pada bulan Julai dan perlu menewaskan tiga lawan. – AP

  Penyokong Galatasaray bersorak semasa perlawanan bola sepak Liga Super Turkiye antara Galatasaray dan Fenerbahce di Istanbul, Turkiye, pada 19 Mei 2024. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Selatan keluar nasihat gelombang haba

  SEOUL, 19 JUN - Agensi cuaca Korea Selatan pada hari ini mengeluarkan nasihat gelombang haba ketika suhu meningkat di seluruh negara. Nasihat gelombang haba itu...