Thursday, April 18, 2024
23.3 C
Brunei

  -

  Gempa bumi rosakkan bangunan di Taiwan, sebabkan tsunami kecil

  TAIPEI, 3 APRIL – Gempa bumi kuat menggegarkan Taiwan semasa waktu sibuk pagi hari ini, merosakkan bangunan dan mewujudkan tsunami yang menghanyutkan ke darat di pulau selatan Jepun.

  Sebuah bangunan lima tingkat di Hualien yang berpenduduk ringan kelihatan rosak teruk, runtuh tingkat pertama dan meninggalkan selebihnya condong pada sudut 45 darjah. Di ibu negara, Taipei, jubin jatuh dari bangunan lama dan dalam beberapa kompleks pejabat yang lebih baharu. Sekolah memindahkan pelajar mereka ke padang sukan, melengkapkan mereka dengan penutup kepala kuning pelindung. Ramai kanak-kanak kecil juga memakai topi keledar motosikal untuk berjaga-jaga daripada objek jatuh di tengah-tengah gegaran susulan yang berterusan.

  Perkhidmatan kereta api telah digantung di seluruh pulau dengan 23 juta orang, begitu juga perkhidmatan kereta api bawah tanah di Taipei, di mana laluan atas tanah yang baru dibina dipisahkan sebahagiannya. Badan perundangan negara, sebuah sekolah yang diubah suai yang dibina sebelum Perang Dunia II, juga mengalami kerosakan pada dinding dan siling.

  Walaupun gempa bumi melanda pada kemuncak waktu sibuk pagi, terdapat sedikit panik di pulau itu yang kerap digegarkan oleh gegaran dan mengadakan latihan di sekolah dan mengeluarkan notis melalui media awam dan telefon bimbit. Sekolah dan pejabat kerajaan diberi pilihan untuk membatalkan kerja dan kelas.

  Masih tiada maklumat mengenai kematian di Hualien, di mana gempa maut pada 2018 meruntuhkan sebuah hotel bersejarah dan bangunan lain. Gempa bumi terburuk di Taiwan dalam beberapa tahun kebelakangan ini melanda pada 21 September 1999 dengan magnitud 7.7, menyebabkan 2,400 kematian, mencederakan sekitar 100,000 dan memusnahkan beribu-ribu bangunan.

  Agensi Meteorologi Jepun berkata, gelombang tsunami setinggi 30 sentimeter (kira-kira 1 kaki) dikesan di pantai pulau Yonaguni kira-kira 15 minit selepas gempa itu berlaku. Gelombang yang lebih kecil diukur di pulau Ishigaki dan Miyako. Pasukan Pertahanan Diri Jepun menghantar pesawat untuk mengumpul maklumat tentang kesan tsunami di sekitar wilayah Okinawa dan sedang menyediakan tempat perlindungan untuk mangsa yang dipindahkan jika perlu.

  Agensi pemantauan gempa bumi Taiwan memberikan magnitud sebagai 7.2 manakala Kajian Geologi Amerika Syarikat (AS) meletakkannya pada 7.4. Ia melanda pada 7:58 pagi kira-kira 18 kilometer selatan-barat daya Hualien dan sedalam kira-kira 35 kilometer (21 batu). – AP

  Sebuah bangunan sebahagiannya runtuh dilihat di Hualien, timur Taiwan pada hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  China hantar lagi bantuan Palestin

  BEIJING, 17 APRIL - Barang bantuan kemanusiaan China untuk rakyat Palestin akan tiba di Lapangan Terbang Ei Arish dan Pelabuhan Said, Mesir masing-masing pada...