Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

Golongan memerlukan terima bantuan persekolahan

Oleh Ak Zaki Kasharan

BANDAR SERI BEGAWAN, 2 JAN – Sebagai usaha membantu anak-anak yatim dan anak-anak daripada keluarga yang memerlukan dalam membuat persediaan musim persekolahan 2023, Biro Wanita dan Biro Perekonomian Majlis Perundingan Kampung (MPK) Panchor, Mentiri, telah mengadakan majlis penyerahan sumbangan Kotak Kutip Dropbox Kembali ke Sekolah bagi 2023.

Acara yang dianjurkan buat kali keenam tersebut diadakan di rumah salah seorang ahli Biro Perekonomian di Jalan Bukit Sinadur RPN Kampung Panchor, Mentiri.

Ia bertujuan untuk membantu pihak kerajaan dalam memeduli dan menjaga kebajikan anak-anak yatim dan golongan anak-anak dari keluarga yang memerlukan untuk membeli peralatan dan kelengkapan persekolahan.

Hadir selaku tetamu kehormat majlis dan seterusnya menyempurnakan penyampaian sumbangan tersebut ialah Pemangku Penghulu Mukim Mentiri, Pengiran Haji Ismail bin Pengiran Haji Ibrahim yang juga merupakan Ketua Kampung Sungai Buloh.

Sebanyak 87 keping kupon pembelian bernilai $65 telah diserahkan kepada para penerima pada tahun ini yang disumbangkan oleh ahli-ahli MPK Panchor, Mentiri sesi 2019-2023, ahli-ahli Persatuan Siswazah serta keluarga dan sahabat, Ar-Rizqi Enterprise dan penyumbang-penyumbang persendirian yang prihatin.

Pengiran Haji Ismail menyampaikan sumbangan kepada salah seorang anak yatim. Acara tersebut bertujuan membantu anak-anak yatim dalam membuat persediaan bagi musim persekolahan 2023. – Gambar oleh Ak Zaki Kasharan
Tetamu kehormat majlis semasa menyerahkan sumbangan kepada salah seorang penerima.
ATAS & BAWAH: Awang Abdul Basir dan Dayang Sofea (sebelah kanan) semasa ditemui pihak media.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Pemangku Ketua Kampung RPN Kampung Panchor, Awang Helmi bin Haji Ahmad dan Timbalan Pengerusi MPK Panchor, Haji Mohd Eddie Hardey bin Haji Ibrahim serta ketua-ketua biro dan ahli-ahli MPK Panchor.

Salah seorang anak yatim yang menerima sumbangan, Awang Abdul Basir bin Bahrin, 16, menzahirkan rasa syukur kerana diberikan bantuan tersebut yang akan digunakan sebaiknya bagi membeli barang sekolah yang diperlukannya menjelang sesi persekolahan.

“Alhamdulillah, saya berasa bersyukur kerana diberikan bantuan ini yang merupakan kali keduanya saya menerimanya.

“Antara barangan persekolahan yang boleh saya gunakan adalah seperti pakaian seragam sekolah, dan peralatan tulis seperti pen dan yang seumpamanya yang sudah semestinya banyak membantu saya dalam membuat persiapan persekolahan kami,” kongsinya lagi.

Seorang penerima berusia 15 tahun, Dayang Sofea binti Irwan yang menuntut dalam Tahun 10 di Sekolah Menengah Sultan Sharif Ali, juga mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada pihak penganjur dan penderma yang membantu meringankan beban keluarganya bagi menyediakan barangan persekolahan yang diperlukannya. Beliau mengongsikan sumbangan itu akan digunakannya untuk membeli buku teks, buku nota, peralatan tulis dan sebagainya.

Pada masa yang sama, Dayang Sofea juga bertekad untuk terus fokus kepada pembelajarannya khususnya dalam mata pelajaran seni lukis dan semasa peperiksaan yang bakal dihadapinya tahun ini.

Pengiran Marliza binti Pengiran Haji Omar selaku Ketua Biro Wanita MPK RPN Kampung Panchor menjelaskan bahawa selain program itu, MPK berkenaan turut mengadakan program berkebajikan lainnya termasuklah Program Indahnya Berbagi yang diadakan pada setiap Ramadan dan sambutan Hari Raya bersama anak-anak yatim.

“Dengan inisiatif sebegini, harapan kami adalah untuk ia diteruskan, bukan sahaja pada tahun ini, bahkan oleh sesiapa yang akan mengganti di dalam MPK Panchor demi menjaga kebajikan anak-anak yatim dan anak-anak daripada golongan keluarga yang memerlukan.

“Pada penyumbang-penyumbang dan penderma-penderma di luar sana, diharapkan juga akan terus menyokong dan menginfakkan harta demi membantu kebajikan anak-anak yatim ini sesuai dengan hadis Rasulullah SAW.

“Projek-projek diaturkan seperti Dropbox ini adalah khas ditujukan untuk pendidikan pada setiap musim persekolahan. Manakala untuk acara sambutan seperti Hari Raya Aidilfitri atau puasa, projek itu dinamakan Indahnya Berbagi di Bulan Mulia,” tambah Pengiran Marliza.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -