Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  Greenland kehilangan lebih banyak ais daripada diramalkan

  PARIS, 18 JAN – Perubahan iklim menyebabkan lapisan ais Greenland kehilangan 20 peratus lebih banyak ais daripada yang diramalkan sebelumnya, menurut penyelidikan yang diterbitkan kelmarin yang menggunakan imej satelit untuk mengesan pengurangan glasier sejak empat dekad lalu.

  Kajian terdahulu mendapati bahawa kira-kira 5,000 gigaton ais telah hilang dari permukaan lembaran ais Greenland dalam dua dekad yang lalu, penyumbang utama kepada kenaikan paras laut.

  Dalam kajian baharu itu, penyelidik di Amerika Syarikat (AS) mengumpulkan hampir 240,000 imej satelit kedudukan terminal glasier, di mana glasier bertemu lautan, dari 1985 hingga 2022.

  “Hampir setiap glasier di Greenland telah menipis atau berkurang sejak beberapa dekad yang lalu,” kata penulis utama Chad Greene, ahli glasiologi dari Makmal Jet Propulsion NASA, kepada AFP.

  “Ini berlaku di mana-mana secara serentak. Tiada tempat yang terkecuali.”

  Mereka mendapati bahawa lebih daripada 1,000 gigaton, atau 20 peratus, ais di sekitar pinggir Greenland telah hilang sejak empat dekad yang lalu dan tidak diambil kira.

  “Lembaran ais Greenland telah kehilangan lebih banyak ais dalam beberapa dekad kebelakangan ini daripada yang disangkakan sebelumnya,” kata para penyelidik dalam jurnal Nature.

  Kerana ais di pinggir pulau sudah ada di dalam air, penulis menekankan bahawa ini akan mempunyai kesan langsung ‘minimum’ terhadap kenaikan paras laut.

  Tetapi ia boleh menandakan lebih banyak ais cair secara keseluruhan, membolehkan glasier lebih mudah tergelincir ke arah laut.

  Para penyelidik mendapati bahawa glasier Greenland yang paling rentan terhadap perubahan musim, yang berkembang pada musim sejuk dan berkurangan pada musim panas, juga yang paling sensitif terhadap kesan pemanasan global dan mengalami pengunduran paling ketara sejak tahun 1985. – AFP

  Gambar yang diambil pada 15 Ogos 2023 menunjukkan ais mencari daripada aisberg di Scoresby Fjord, Greenland. Perubahan iklim menyebabkan lapisan ais Greenland kehilangan 20 peratus lebih banyak ais daripada yang diramalkan sebelumnya. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...