Friday, February 23, 2024
29.8 C
Brunei

  -

  Pengeluar nikel China dituduh jejas alam sekitar Indonesia

  JAKARTA, 18 JAN – Hab pemprosesan nikel di timur Indonesia yang disokong oleh syarikat China dikatakan menyebabkan pembalakan hutan dan menjejaskan hak penduduk tempatan, kata sebuah NGO, kerana Beijing memberikan pertaruhan besar pada logam yang digunakan dalam bateri kenderaan elektrik (EV).

  Dengan meningkatnya permintaan terhadap EV, terdapat perlumbaan besar di Indonesia, pengeluar nikel terkemuka dunia, dalam beberapa tahun kebelakangan ini oleh syarikat domestik dan asing yang ingin mengeksploitasi komponen kritikal itu.

  Kawasan Perindustrian Teluk Weda di pulau Halmahera, kawasan Maluku, dilaporkan ‘menyebabkan penebangan hutan yang ketara, pencemaran udara dan air serta mengeluarkan sejumlah besar gas rumah hijau daripada loji arang batu”, kata NGO Climate Rights International yang berpangkalan di Amerika Syarikat dalam satu laporan kelmarin.

  “Sekurang-kurangnya 5,331 hektar hutan tropika telah ditebang dalam konsesi perlombongan nikel di Halmahera, dengan jumlah kehilangan kira-kira 2.04 tan metrik gas rumah hijau (CO2e) yang sebelum ini disimpan sebagai karbon,” menurut laporan tersebut.

  Pengendali taman itu adalah usaha sama tiga syarikat yang berpangkalan di China – Tsingshan, Huayou Cobalt dan Zhenshi Holding Group. Eramet Perancis juga merupakan pelabur.

  Penduduk tempatan yang ditemu bual oleh NGO itu berkata syarikat itu, dengan bantuan polis, juga terlibat dalam rampasan tanah dan ugutan terhadap orang asli.

  Taman perindustrian itu telah membina lima loji berkuasa arang batu untuk menjalankan kemudahan peleburannya sejak 2018 dan merancang untuk menambah 12 lagi, yang akan membakar lebih banyak arang batu daripada penggunaan Sepanyol atau Brazil setiap tahun, kata kumpulan itu.

  NGO itu menggesa tiga syarikat China itu supaya ‘mengambil langkah segera untuk memulihkan pencemaran air dan udara yang disebabkan oleh operasi mereka’ dan menggesa syarikat nikel untuk ‘membuang sisa lombong dengan betul’ untuk meminimumkan kerosakan alam sekitar. – AFP

  Gambar AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...