Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Gunung Merapi keluarkan lava, ribuan orang berpindah

  YOGYAKARTA, 22 JAN – Gunung Merapi di Indonesia meletus kelmarin, menyebarkan awan gas dan runtuhan lahar menuruni lerengnya ketika gunung berapi aktif lain meletup di seluruh negara, memaksa beribu-ribu orang dipindahkan.

  Di pulau Jawa yang padat penduduknya, Merapi melepaskan awan abu panas dan campuran batu, dan lava yang bergerak sehingga 2 kilometer (1.2 batu) menuruni cerunnya, kata Agus Budi Santoso, ketua Penyelidikan Teknologi Bencana Geologi Indonesia dan Pusat Pembangunan.

  Lajur awan panas meletup 100 meter (kira-kira 109 ela) ke udara ketika abu menyelimuti beberapa kampung tanpa kemalangan jiwa, tambahnya.

  Merapi adalah yang paling aktif daripada lebih 120 gunung berapi di seluruh negara. Letusan kelmarin adalah yang terbaharu sejak pihak berkuasa menaikkan tahap amarannya kepada kedua tertinggi pada November 2020 selepas penderia meningkatkan aktiviti.

  Penduduk yang tinggal di cerun dinasihatkan supaya berada sejauh 7 kilometer (4.3 batu) dari mulut kawah dan berwaspada dengan kemungkinan ancaman daripada aliran lahar.

  Pada tahun 2010, letusan membunuh 347 orang dan menyebabkan 20,000 penduduk kampung kehilangan tempat tinggal.

  Gunung setinggi 2,968 meter (9,737 kaki) itu terletak kira-kira 30 kilometer (18 batu) dari Yogyakarta, pusat budaya Jawa kuno dan pusat dinasti diraja sejak berabad-abad lalu. Kira-kira suku juta orang tinggal dalam jarak 10 kilometer (6 batu) dari gunung berapi.

  Beberapa gunung berapi aktif lain turut meletup pada hujung minggu ini, mendorong pihak berkuasa memindahkan beribu-ribu penduduk, kata Pusat Vulkanologi dan Tebatan Bencana Geologi Indonesia dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di platform media sosial X, sebelum ini Twitter. Tiada kemalangan jiwa dilaporkan, katanya.

  Agensi itu berkata Gunung Lewotobi Laki Laki di wilayah Nusa Tenggara Timur memuntahkan awan panas setinggi 700 meter (2,300 kaki) ke udara pada Ahad, ketika lebih 6,500 orang melarikan diri ke tempat perlindungan. – AP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...