Friday, February 23, 2024
24.7 C
Brunei

  -

  47 mangsa tertimbus dalam tanah runtuh di China

  BEIJING, 22 JAN – Tanah runtuh di wilayah pergunungan Yunnan di barat daya China pada awal hari ini telah menimbus 47 orang dan memaksa 200 lagi dipindahkan.

  Bencana itu berlaku sebelum jam 6 pagi di kampung Liangshui, di bawah bandar Tangfang di Daerah Zhenxiong. Jabatan publisiti daerah berkata usaha menyelamat sedang dijalankan untuk mencari mangsa yang tertimbus di 18 rumah berasingan.

  Tiada laporan segera mengenai kematian atau kecederaan. Punca tanah runtuh tidak diketahui dengan segera, walaupun gambar dari tempat kejadian kelihatan menunjukkan salji di atas tanah.

  Tanah runtuh berlaku lebih sebulan selepas gempa bumi paling kuat di China dalam beberapa tahun melanda barat laut di kawasan terpencil antara wilayah Gansu dan Qinghai.

  Sekurang-kurangnya 149 orang terbunuh dalam gempa 6.2 magnitud yang melanda pada 18 Disember, menyebabkan kediaman menjadi runtuhan dan mencetuskan banjir lumpur besar yang menenggelami dua kampung di wilayah Qinghai.

  Hampir 1,000 cedera dan lebih 14,000 rumah musnah dalam gempa bumi paling dahsyat di China dalam tempoh sembilan tahun. – AP

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Bangladesh rancang hasilkan vaksin FMD untuk ternakan

  DHAKA, 23 FEB - Menteri Perikanan dan Ternakan Bangladesh, Abdur Rahman berkata kerajaan mempunyai rancangan untuk menghasilkan vaksin penyakit kaki dan mulut (FMD) untuk...