Tuesday, February 27, 2024
31 C
Brunei

  -

  Hakim AS tangguh larangan TikTok

  SAN FRANCISCO, 1 DIS – Seorang hakim persekutuan kelmarin berkata bahawa dia menyekat sementara larangan TikTok yang akan berkuat kuasa tahun depan di Montana, aplikasi perkongsian video popular itu berkemungkinan akan memenangi cabaran undang-undangnya yang sedang berjalan.

  Hakim Mahkamah Daerah Amerika Syarikat (AS), Donald Molloy, meletakkan injunksi ke atas larangan itu sehingga kes itu, yang pada asalnya difailkan oleh TikTok pada Mei, telah diputuskan berdasarkan meritnya.

  Molloy menganggap kemungkinan TikTok dan penggunanya akan menang, memandangkan undang-undang Montana bukan sahaja melanggar hak kebebasan bersuara tetapi bertentangan dengan fakta bahawa perkara dasar luar adalah domain eksklusif kerajaan persekutuan.

  “Rekod semasa meninggalkan sedikit keraguan bahawa badan perundangan dan peguam negara Montana lebih berminat untuk menyasarkan peranan China yang nyata dalam TikTok berbanding melindungi pengguna Montana,” kata Molloy dalam keputusan itu. – AFP

  Seorang hakim persekutuan memutuskan untuk menyekat sementara larangan TikTok di Montana. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Maryam Nawaz dilantik sebagai ketua menteri wanita pertama

  PAKISTAN, 26 FEB – Anak perempuan bekas Perdana Menteri, Nawaz Sharif, menguasai wilayah paling ramai penduduk di Pakistan hari ini, menjadikannya wanita pertama negara...